Последни Рецепти
Последни Статии

Calçot

Добавено в Испанска кухня, Предястия

Добави към моето меню

Отиваме в Испания, в Каталуния за да ви разкажем за една кулинарна традиция в началото на февруари. През 2018 г. датата е 4 февруари. Тогава се приготвя на скара един местен вид лук. На каталонски – calçot. Отглежда се в Тарагона – Valls (Tarragona, Каталония) е регистрирано защитено географско указание на ЕС (Registered EU Protected Geographical Indication)
Защо го оприличавам на праз, защото не прилича на зелен лук – бялата част е около 15-20 см иса по дебели около 2,5 см. Отглежда се през зимата, поникват издънки и през февруари вече е готов.

Calçots 1

Всяка година в Valls (Tarragona, Catalonia) се провежда събитие Calçotada за празнуване на реколтата от Calçots.

Снимките са от Барселона, благодарности на Соня и нейната свекърва каталунка, майка на пет сина, която спазва традициита от която научих и рецептата за бяло гаспачо от бадеми – традиционна студена супа от испанската кухня.
Снимките са от приготвянето на лука, защото на масата се яде. А този печен на скара зеленчук се яде доста колоритно, дори се слагат лигавници.

Calçots 2

След като е изпечен се поднася с хляб, вино и един испански сос в който основния продукт е бадеми – romesco sauce – може да го приготвите от една печена чушка, скилидки чесън, 100 г бадеми, доматено пюре, лимонов сок, зехтин, пушен и каенски пипер, като ги блендирате.

Calçots 3

Изпечените на скарата стръкове лук се слагат на масата, червено вино, сос и започва голямото ядене. След това се поднася и ястие от агнешко месо, а за десерт портокали.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории