Calçot
Добави към моето меню
Отиваме в Испания, в Каталуния за да ви разкажем за една кулинарна традиция в началото на февруари. През 2018 г. датата е 4 февруари. Тогава се приготвя на скара един местен вид лук. На каталонски – calçot. Отглежда се в Тарагона – Valls (Tarragona, Каталония) е регистрирано защитено географско указание на ЕС (Registered EU Protected Geographical Indication)
Защо го оприличавам на праз, защото не прилича на зелен лук – бялата част е около 15-20 см иса по дебели около 2,5 см. Отглежда се през зимата, поникват издънки и през февруари вече е готов.
Всяка година в Valls (Tarragona, Catalonia) се провежда събитие Calçotada за празнуване на реколтата от Calçots.
Снимките са от Барселона, благодарности на Соня и нейната свекърва каталунка, майка на пет сина, която спазва традициита от която научих и рецептата за бяло гаспачо от бадеми – традиционна студена супа от испанската кухня.
Снимките са от приготвянето на лука, защото на масата се яде. А този печен на скара зеленчук се яде доста колоритно, дори се слагат лигавници.
След като е изпечен се поднася с хляб, вино и един испански сос в който основния продукт е бадеми – romesco sauce – може да го приготвите от една печена чушка, скилидки чесън, 100 г бадеми, доматено пюре, лимонов сок, зехтин, пушен и каенски пипер, като ги блендирате.
Изпечените на скарата стръкове лук се слагат на масата, червено вино, сос и започва голямото ядене. След това се поднася и ястие от агнешко месо, а за десерт портокали.