Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти на Петър Димков при стенокардия

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Стенокардията, наричана още Ангина пекторис или гръдна жаба, е термин, използван за гръдна болка, причинена от намален кръвоток към сърдечния мускул. Тя е симптом на исхемичната болест на сърцето (ИБС). Обикновено се описва като стягане, натиск, тежест, опресия или болка в гърдите.
Болката може да бъде хроничен, повтарящ се проблем или остро настъпило заболяване.
Стенокардната болка е сравнително често срещан симптом, но може да бъде трудно да се различи от други видове гръдна болка, като например болка или дискомфорт от нарушено храносмилане. Ако имате необяснима болка в гърдите, незабавно потърсете медицинска помощ.

Bilki balkana

Рецептите на Петър Димков при стенокардия

Билкова смес
Смесват се по 200 г чист маслинен зехтин и лимонов сок. Към тях се добавят:
Тинктура валериана симплекс (чиста) – 12 г
Тинктура кратеги (от глогови листа) – 12 г
Аква ментае (ментова вода) – 10 г
Камфор на прах – 2 г
Олио ментае (ментови капки) – 20 капки
Как се приема
Сутрин, обяд и вечер 30 минути преди ядене се пие по 1 супена лъжица. При високо кръвно налягане към горната смес се добавя 1 супена лъжица канела на прах.

Отвара
Приготвяне: Смесват се по 50 г от билките босилек, леонорус, леска – лист, бял глог – плод, буков мъх и по 25 г от бъзов цвят, исландски лишей, маточина, мащерка.
От горната билкова смес, предварително много добре разбъркана, се вземат по 2 супени лъжици и 1-2 цвята магарешки трън, запарват се с 500 мл кипяща вода и врат на тих огън 20 минути. Прецежда се след изстиване.
Как се приема
Десет минути след сместа (сутрин, обяд и вечер) се пие по 70 мл отвара, подсладена с мед или глюкоза и добавен лимон на вкус.

Медена смес
Приготвяне: Смесват се 500 г чист пчелен мед или глюкоза, 25 зелени листа от индрише с дръжките, 25 ядки от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на каша, 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 1 супена лъжица канела на прах.
Как се приема
Два часа след ядене (сутрин, обяд и вечер) се взима по 1 супена лъжица.

shipka buket
Важни добавки:
Вместо вода се пие отвара от шипки. 25 шипки – плод, се разрязват на две части, добавят се 2 супени лъжици глог – плод, и се изсипват в 500 мл кипяща вода. Като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през тънка кърпа.
– При задръжка на урина се пие отвара от корените на магданоз. 4 супени лъжици нарязани корени се слагат в 1 литър вода, врат 30 минути. Веднага след това се прецежда.
При подуване на очите преди заспиване се слагат торбички от тензух, напълнени с по 1 чаена лъжичка прясна извара.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории