Последни Рецепти
Последни Статии

Камембер

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Камембер
Френско сирене, което се приготвя от краве мляко, с масленост 45%, креммобразно е, което го прави идеално за сандвичи

Camembert

Камембер се съчетава идеално намазано върху франзела с пресни плодове, конфитюр, ядки (лешници, бадеми, орехи) или сос Песто.
Комбинира се добре с плодови червени вина, леки бели вина, шампанско.

Камамбер е класическо френско сирене от групата на меките сирена. Историята на създаването му се свързва с името на нормандската селянка Мари Харел, която през 18-ти век започва да доставя сиренето – нейно производство в околността.

Оригиналният нормандски Камамбер се изработва ръчно от непастьоризирано мляко и има защитено наименование за произход. Питите му са с диаметър 10,5 – 11 см и тежат 250 гр. Зреят минимум 21 дни. В началото на зреенето си сиренето е зърнисто и меко и става по-кремообразно след 2 -3 седмици.

Меката бяла кора на Камамбер е покрита с лека плесен, през която прозират червеникаво-кафяви или жълтеникави петна. Под нея се крие богата маслена консистенция с бледо-жълт цвят. Има пълно тяло, мек плодов аромат, с нюанс на гъби. Вкусът е комплексен, напомнящ каймак, деликатно солен.

Камембер се прави от краве мляко, подквасено с бактерии от рода на Пеницилина (Penicillium candida и Penicillium camemberti).
Името Camembert de Normandie е защитено (запазена марка) в ЕС от 1992 г. в списъка на продуктите с деклариран географски произход – град Camembert в département Orne, Normandy, макар по целия свят да се прави такова сирене.

Хранителна информация за 100 гр Камембер:

Калории 300 Ккал
Мазнини 24 г
Холестерол 72 мг
Натрий 842 мг
Протеини 20 г
Калций 39% от необходимата дневна доза

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized