Последни Рецепти
Последни Статии

Сарми от лозови листа

Добавено в Българска кухня, вегетарианска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Сарми от лозови листа
рецепта за постни лозови сарми – много вкусни, поднесени с кисело мляко като основно ястие или като гарнитура

30 лозови листа
100 гр ориз
1 глава кромид лук
1 морков
1 с.л. олио
1 домат
1 ч.л. червен пипер
50 гр. стафиди
4 -5 стръка магданоз
2 3 стръка копър

* Избират се лозови листа и се измиват и бланшират. Ако са от консерва се измиват с вода;
* Лукът и морковите се нарязават на дребно и се задушават с олиото и малко вода. Добавя се и настргания домат;
* Добавя се ориза, разбърква се и с налива малко вода, около 100 мл, колкото да набъбне ориза, добавя се и червения пипер. Вари се на тих огън, докато ориза поеме водата;
* Сместа се овкусява с подправките и се добавят стафидите;
* Плънката се слага откъм вътрешната страна (мъхнатата) на лозовите листа и се завиват сармички;
* Сармите се подреждат в тавичка и се налива вода, колкото да ги покрие до средата;
* Пекат се около 40мин или до готовност.

Идея:

Стафидите могат да се заменят с 100 гр гъби, тогава гъбките се нарязват на ситно и се прибавят заедно с морковите и лука.

Аз винаги приготвям постни лозови сарми, но свекърва ми приготвя тази рецепта с кайма. Въпрос на вкус.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории