Последни Рецепти
Последни Статии

Каротиноиди

Добавено в Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Оранжево небето, оранжево морето,
Оранжева тревата, оранжев и градът
С оранжевите майки, оранжеви дечица,
Оранжеви китари, оранжево звънят.

Да това е една от любимите песни от нашето детство. Оранжевият цвят е оптимистичен и зарежда с енергия.

Плодовете и зеленчуците ни карат да мислим позитивно
Много са и плодовете и зеленчуците в цвят оранжев, които включваме в нашето меню – цитрусови плодове, моркови, райска ябълка … те дължат оранжевия си цвят на Каротиноидите – органични пигменти, естествено съдържащи се в растенията и някои други фотосинтезиращи организми. Познати са около 600 каротиноида, разделени в два класа – ксантофили и каротини. Каротинът участва във фотосинтезата като предава светлинната енергия, която поглъща, на хлорофила. Каротинът може да се натрупва в черния дроб и да се преобразува във витамин A, когато е необходимо. Това го прави провитамин.

овесени бисквити
Овесени бисквити с портокалови корички

Ето каква откриват учените от Училището по обществено здраве охраняване в Харвард

Каротиноидите ни правят оптимисти

Наличието в кръвта на голямо количество Каротиноидите прави настроението на човек по-отимистично. Това е резултат от проведено изследване. Оказва се, че вегатаринците са по-уверени в бъдещето и с повече оптимизъм. А както е известно съществува връзка между физическото и психологическото здраве.

orange-fruit-pix

По-рано изследователите доказаха, че голямо количество антиоксиданти, което присъства в кръвта е показател за отлично здраве. Каротиноидите, един от които е бета-каротин, който се съдържа в оранжевите плодове и зеленчуци, както и в свежите зелени зеленчуци също е антиоксидант.
Учените са изследвали над хиляда мъже и жени, на възраст от 25 до 74 години, като изследването е включвало даване на кръв за анализ, след което доброволците е трябвало да отговорят на ред въпроси, които са се отнасяли за техния живот. Резултатът показва, че хората, които имат 13% повече каротоноиди се отнасят по-позитивно към живота.
На това основание учените правят извода, че хората. които включват повече плодове и зеленчуци в своето меню са по-големи оптимисти.

Кои елементи спасяват от бръчки

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории