Морковен кейк с глазура
Добави към моето меню
Морковен кейк с глазура
Продукти
2 яйца
2 ч.ч. брашно
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода за хляб
щипка канела
щипка джинджифил
щипна настъргано индийско орехче
100 г захар
100 г плод от сладко (смокини, орехчета)
100 мл олио
100 мл прясно мляко
200 г моркови
60 г орехи
За глазурата
350 г извара (качествена или крем сирене)
Настъргана кора от един портокал
3-4 с.л. мед
3-4 с.л. сметана
40 г орехови ядки
Рецепта за морковен кейк с глазура
• Настържете морковите на ситно ренде и оставете настрани (ако забележите, че морковите се сочни, може да ги изцедите)
• Яйцата се разбиват със захарта на крем
• Добавя се олиото, прясното мляко, брашното пресято с набухвателите, подправките (не пропукайте индийското орехче, достатъчно е съвсем малко да настържете от него, а е много ароматно) разбърква се
• Добавят се настърганите моркови, смлените орехови ядки и плод от сладко (в случая от зелени орехчета – нарязано на ситно. Разбърква се
• Сместа се слага в кексова форма и се пече на 190 градуса до готовност, проверява се по метод на суха клечка
• Готовитя кекс се оставя да изстине, след което се срязва на две части
• Приготвя се глазура като изварата се разбива на крем с 3-4 с.л. сметана, мед и настъргана портокалова кора
• Част от глазурата се намазва по средата на кекса, а останалата се разпределя отгоре
• Поръсва се с орехови ядки
Морковеният кекс е хубаво да престои една нощ, става още по-ароматен.
Сладкишите с моркови не са за зайчетата – много добра комбинация е и си заслужава да се приготви. През есента правих няколко сладкиша с моркови, този е направен през януари и децата го харесаха много. Както казал Мечо Пух, колкото повече, толкова по-добре.