Полезните моркови
Добави към моето меню
Морковите са полезни и се явяват чудесна профилактика при много болести. Богати са на минерали и витамини и ма много хранителни вещества. Съдържат провитамин А, както и витамини С, D, Е, К, В1,В6. Биотин (витамин В7), калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий – това не е пълен списък на микроелементите, които се съдържат в морковите.
Полезните моркови
Прясно изцеденият морковен сок е средство за лечение и профилактика на различни стомашни заболявания като гастрит, болест на Крон (възпаление на тънките черва, водещо до дискомфорт и неусвояване на хранителните вещества) – регионарен ентерит, диария, целиакия
Морковен сок смесен с прясно изцеден лимонов сок или спанак е полезен при дефекация (запек) Полезен е за почистване на стомаха, но за да се забележи ефект е необходимо време около два месеца.
От друга страна не трябва и да се прекалява с употребата на сок от моркови. Ако се приема в много големи количества може да се стигне до хранителна интоксикация. Освен това при някои хронични заболявания в човешкия организъм се създава предразположение към усвояване само на някои елементи, които се съдържат в морковения сок.
Лекарите препоръчват на болните от диабет да не приемат повече от 250 мл прясно изцеден сок от моркови на седмица, защото в него се съдържат захари. При честа употреба може да се създаде натоварване на задстомашната жлеза. При остра форма на панкреатит и стомашни заболявания трябва да се ограничи приема.
Вкусът на сока от моркови също е важен. Много често се смесва със сок от ябълки или портокали, някои дори добавят сметана за да се подобри.
Наличието на бетакаротин в морковите може да доведе до промяна на оттенъка на кожата, затова не трябва да се пие сок от моркови по-често от два-три пъти в седмицата.
Полезни са морковите, но като с всяко нещо не трябва да се прекалява. Може да ги добавяме към всяка рецепта, оято приготвяме от супа, яхния, много салати до десерта – кой може да остане равнодушен към морковен кейк, торта с моркови или мъфни.