кестени
Добави към моето меню
Кестените – изкушение на есента
Приготвянето на кестени е лесно. Аромата на печени кестени вече се носи из София в есенните дни. Това са двата най-популярни начина за приготвянена кестени. Освен това те са чудесна гарнитура за Коледната пуйка или за приготвяне на сладкиши.
Рецепта за печени кестени
Печените кестени са по-вкусни. Сурови се нацепват в горния край с помощта на малко ножче – правят се леки разрези (иначе започват да пукат във фурната). Поставят се на един ред в тава и се поставят в загрята фурна на около 200 градуса за около 25-30 минути. Трябва да се бъркат от време на време, за да се изпекат равномерно.
Обелете ги с помощта на малък остър нож. Яжте ги, докато са още много горещи: тогава са най-вкусни.
Как се маха корта на кестените
С помощта на остър нож направете по един разрез от плоската страна на всички кестени.
Рецепта за варени кестени
Кестените се поставят в тенджера, заливат се с вода малко повече от нивото, до което са и се варят около 30-45 минути. Готови са когато започнат да се нацепват. Сварените кестени се ядат като се режат на две.
Любопитно
От 20 до 22 Октомври в алпийския курорт Трентино се провежда
фестивал на Кестените.
Кестените са основна съставна част от кухнята в района, която е извстна по цял свят.
По време на кестеновия празник гоститемогат да опитат множество изискани ястия, в които основната съставка са именно кестените. Тази година за първи път се организира и Национален гастрономически конкурс. Вскичи желаещи могат сами да изпекат по нещо от кестеново брашно.
За кестените
Има една песен за нашия град “кестените цъфтят и пак прецъфтяват, кестените са дърветата в парка където порастнаха децата ми и разбрах колко е вярна тази песен
Различните сортове кестени имат приблизително еднакъв състав, но различни вкусови качества. В пресните очистени кестенови плодове се съдържат 49.8% вода, 42.8% въглехидрати, 2.9% белтъчини, 1.9% мазнини и 1.4% целулоза. От въглехидратите 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза). Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина и доста голямо количество лецитин (355 мг%).
Те съдържат и значителни количества минерални соли, главно калий 707 мг%, фосфор 87 мг%, магнезий 45 мг%, калций 33 мг%, натрий 1.5 мг% и желязо 1.3 мг%, както и микроелементите мед, флуор и силиций. В кестените се съдържат и витамините С 27 мг%, РР 87 мг%, В2 0.24 мг%, В1 0.2 мг% и А 80 мг%.
Поради това че кестените са твърди, съдържат сапонини и имат тръпчив вкус, те не могат да се консумират сурови. Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат.
Те се използват за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки. В захарната промишленост се използват за плънка на бонбони.
В миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. След като са пренесени картофите, кестените са останали на заден план в храната на хората и животните.
Днес се приготвя хляб от кестени, който се използва в диетичното хранене, поради това, че не съдържа глутен. Правят се пасти, пирожки, препечените плодове се използват като заместител на кафето, а маслото от кестени намира приложение в сладкарската промишлено
Дивите кестени, които растат в парка до нас и плодовете, които събираме през есента
церят разширени вени и ни помагат да спим спокойно
Дивите кестени, известни още като конски, действат противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. На храносмилателната система действат запичащо и дезинфекционно и се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас и др. За външно мазане се препоръчва следната рецепта: кестените се обелват, счукват и поставят в ракия. Съотношението на плодовете към алкохола е 2:10. Полученият извлек се прилага за разтриване. Чрез лабораторни експерименти е доказано, че кестените укрепват капилярите. Намаляват вискозитета на кръвта, нормализират болестно увеличената склонност към кръвосъсирване и образуване на тромби. Ето защо при раздразнени и кървящи хемороиди те оказват добър лечебен ефект. В такива случаи се препоръчват бани с вода, в която са врели кестени заедно с обвивката. Под влияние на такава вода хемороидалните възли бързо се успокояват и намаляват по обем, като болестните явления стихват и напълно изчезват. В терапията на разширените вени кестените намират приложение заради тонизиращия си ефект върху венозните стени. На него се базират някои фармацевтични препарати за укрепване на кръвоносните съдове. В днешно време, когато атеросклеротичните изменения на кръвоносната система засягат все повече хора, от значение е фактът, че извлек (екстракт) от конски кестен може да понижава нивото на лошия холестерол в кръвта.
Екстрактът се използва и в козметичната промишленост като съставка на кремове против слънчево изгаряне. Препоръчва се още при невралгии, мускулни болки и др. Добри резултати се получават и от употребата му при хипертрофия на простатата (уголемяване на простатната жлеза) и варикоцеле (разширени вени на скротума). Клинично е доказано благоприятното действие на извлек от кестени при синуити.
Срещу главоболие и лош сън народните лечители препоръчват да се спи върху кестени, поставени под възглавницата. Във всеки случай това има психотерапевтичен ефект.
Най-често дивият кестен се употребява като запарка. От плодовете му, обелени и ситно нарязани, се взема една чаена лъжичка и се поставя в 300 мл вряща вода. Запарва се в продължение на 2 часа, след което течността се прецежда. От нея се пие по 1 винена чаша 3 пъти па ден. Може да се направи и отвара от корите или листата на дивия кестен. За целта 1 супена лъжица листа или 1 чаена лъжица кори се варят 10 минути в 300 мл вода. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден. Разумно е тези рецепти да се прилагат след консултация с лекар, като помощно средство към основното лечение, което той е предписал.
Д-р Ваня Шипочлиева
Castanea sativa Mill, Chestnut, Sweet Chestnut, European Chestnut, кестени,