Последни Рецепти
Последни Статии

Домашна дърпана баница

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Домашна дърпана баница
Тази рецепта е така, както баба правеше баницата. Така я правеше и бабата на съпруга ми. Минаха години докато се науча да правя баница като баба. Това е откривана рецепта, защото по книгите и има рецепти не пише колко трябва да е меко тестото, колко време се оставя да втаса, как да дърпаш корите.

продуктите са за 2 тави баница, защото една никога не стига
1 кг брашно
300 г сирене
50 г мас (или краве мало, маргарин, олио)
300 мл вода
2 яйца
щипка сол
1 с.л. оцет

В брашното се прави “кладенче”, в което се поръсва солта и постепенно се налива хладката вода с 1 с.л. оцет и олио. Замесва се меко тесто (като се притисне с пръст да оставя следа) разделя се на 35 -40 топки и се оставя да втаса за около 20 минути, покрити с мека кърпа.

Всяко едно парче се разточва чрез дърпане (като при правенето на мекици), така че да се получи фина тънка кора.

Готовите кори се подреждат една върху друга в подмазана тава, като през три кори се слага натрошено сирене. Последната кора се намазва с яйце.

Баницата се пече в предварително загрята фурна при температура 200 градуса около 30 минути (докато се зачерви). Преди да се извади баницата от фурната се поръсва с малко вода и след минутка се вади от фурната да си “обиколи нивата” загъната с кърпа.

При сервиране парчетата не се режат, а се късат. Поднася се с кисело мляко, айрян или топла супа.

Идея: Пълнежът на дърпаната баница може да бъде:
* настъргана тиква, подсладена на вкус с щипка канела и счукани орехи – това е тиквеника на баба
* задушен и нарязан лопуш (спанак) и сирене – това е лопушника на баба
* настъргана ябълка сорехи, канела и стафиди – това е сладката баница на баба.

Other posts tagging «баница»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    do4ka // October 25th, 2006 at 3:30 pm

    За да се тегли добре всяка топча се потапя в сгорещена мазнина /мас, краве масло/. Така корите залепват една върху друга