Запечен карфиол с макарони
Добави към моето меню
Запечен карфиол с макарони
оюе една вкусна рецепта с карфиол и дребни макарони, запечени на фурна
1 средно голяма глава карфиол, около 1кг
250 г дребни макарони
2 счукани скилидки чесън
1 ч. ч. сметана или кисело мляко
1 ч. л. горчица
100 г кашкавал
1 с.л. зехтин (олио)
черен пипер и сол на вкус
Макароните се сваряват и отцеждат, като една чаша от водата, в която са се варили, се запазва.
Карфиолът се накъсва на розички. В тиган се налива зехтин и за 10 секунди се запържват скилидките чесън. Прибавят се карфиолът и водата от макароните. Вари се 10 минути и се добавят сметана, горчица, 50 г кашкавал. Вари се, докато кашкавалът се разтвори напълно. След това се размесва с макароните.
Ястието се разпределя в намаслени гювечета или йенска тенджера. Поръсва се с останалия кашкавал, отгоре се посипва галета. Пече се около 30 минути при температура 200 градуса.
Ястието се поднася топло. Приготвено в гювечетата изглежда много апетитно.