целина пане
Добави към моето меню
Панирана целина
Вкусът на панираната целина с лимон прилича на бяла риба пане
4 глави целина
2 с.л. царевично брашно
1 ч.л. лимонов сок
1 к.л. настъргана кора от лимон
2 -3 с.л. олио за пържене
1 яйце
500 гр картофи, нарязана на резени
къри на вкус
2 с.л. зехтин
пресен магданоз или копър
черен пипер на вкус
Целината се обелва и се нарязва на кръгове с дебелина 1 см. В тенджера с вряща подсолена вода се слагат първо картофите, а върху тях – целината. След 3-4 мин се изважда целината, а картофите се оставят за още 3-4 мин заедно с прибавеното към тях къри.
Царевичното брашно се размива 2-3 с.л. студена вода, разбитото яйце и кората от лимона, целината се подсушава, потапя се сместа за паниране и се пържи до златисто в сгорещеното олио.
Картофите се прецеждат, слагат се в тавичка, поръсват се със зехтина и се запичат, до златиста коричка
Сервират се няколоко парчета целина, картофи, пресни зеленчуци и лимон.
Идея: Можете да оставите част от сварените картофи и целина и да ги разбиете с блендер, разредете с бульона. така се получава крем супа, която можете да сервирате с кротончета или препечена филийка на обед.