Последни Рецепти
Последни Статии

Ресторантите по света, класация на Форбс

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Сп. “Форбс” подреди заведения по цена на менюто

Ако е вярно, че добрата храна е скъпа, тогава най-добрата храна в света се сервира в най-скъпият ресторант в света е в Токио, за $277 поливате едно блюдо с чашка алкохол (стандарта на Япония е др. тема). Ресторантът винаги е препълнен. И причината не е само в това, че японската столица е с най-много богаташи на квадратен метър. Просто все повече хора предпочитат да хапват навън, и то в скъпи ресторанти, където са сигурни, че винаги ще им сервират качествена храна.

Това е световна тенденция, казва Дейвид Макмилан, шеф на Международната асоциация на хотелите и ресторантите със седалище в Париж.
Средният потребител яде все по-скъпа храна.
Вече има наистина добри ресторанти с цени малко над средните в бранша, които са по джоба на много хора. Тенденцията е хората все по-често да излизат и да се хранят навън”, казва той. Проучване на “Загат” показва, че през 2005 г. европейците са хапвали навън средно по 85 пъти в година, което е един път на всеки четири дни.

В целия свят цените в ресторантите скочиха значително в последно време. В Европа причината за това е комбинацията от високи наеми, скъп ток и нарастващо търсене. Според експерти за една година в ресторантьорския бизнес се реализират продажби между $1,5-2 трилиона, като само в САЩ те са за $500 млрд.

В класацията на “Форбс” ресторантите са подбирани по цените и качеството.
Ако в два ресторанта цените са еднакви, в класацията влиза онзи, в който храната е по-качествена. На повечето места задължително присъства френското меню, но японската кухня набира все повече привърженици.

Според “Форбс” за момента Лондон и Ню Йорк са центровете на световната кулинария.
Това отчасти се дължи на факта, че са големите финансови центрове на света. Хората, които живеят и са чревоугодници, са способни да похарчат невероятни суми за специални блюда. А да похарчиш $2000 на вечеря не е трудно в 25-те ресторанта, включени в класацията на “Форбс”.

1. ресторант Aragawa Токио – $277*
Ресторантът “Арагава” в Токио е известен с невероятно приготвеното телешко месо. Близо до ресторанта има ферма, която го снабдява с пресни мръвки. Телешкото е невероятно крехко и се топи в устата. Сервира се само с черен пипер и горчица. Счита се за “богохулство” слагането на други подправки.

2. ресторант Arpege Париж – $211
Собственик е готвачът Ален Пасар, който е превърнал в изкуство приготвянето на зеленчуци. Неговите редовни клиенти мърморят, че цените постоянно се вдигат, но продължават да ходят там. Тук е царството на зеленчуците. Те доминират в менюто. Така, че едно посещение там със сигурност ще натежи на семейния ви бюджет, но няма да се отрази на фигурата ви.

3. ресторант Eigensinn Farm Торонто – $213
Той е на два часа път северно от Торонто и се е превърнал в легенда. Ресторантът представлява цял комплекс с ферма и пасище. Всичко, което се сервира в него, е отгледано и сготвено на място. Ресторантът не е особено близко до Торонто и едно от най-необичайните места за хапване в Северна Америка, но със сигурност си струва да бъде посетено.

4. ресторант Sketch – the lecture room and library Лондон – $176
Готвачът Пиер Ганьер и алжирският ресторантьор Мазу са се обединили и са направили едно от най-впечатляващите места в Лондон. Тук се сервират френски кулинарни специалитети. Обслюжването е безукорно, имат собствен диджей и изложба

5. ресторант Petermann`s Kunststuben, Цюрих – $151
В менюто има шест ястия. То започва с гъши дроб, зелени тиквички с лангуста, миди Сен Жак, гъбена супа и пюре от тиква. Десертът се сменя всяка седмица, но много популярен е многолистният сладкиш с ананас. Ресторантът е известен както с невероятната кухня, така и с перфектното обслужване

10. ресторант Zalacain, Мадрид – $108
Ресторантът е известен с прекрасното обслужване. На входа на ресторанта всички гости получават специални кутии, които не допускат пурите да изсъхват. Ресторантът е отворен през 1973 г. и предлага баска кухня. В момента в менюто са включени морски храни и испански дивеч. Официалното облекло е задължително.

11. ресторант Savoy, Москва – $80
Намира се в елегантния хотел “Савой” в Москва. През 20-те години е бил известен като “Алпийска роза”, където са се събирали московската бохема и артистични среди. В момента е затворен за основен ремонт. Ще отвори врати през ноември с нов френски готвач и руско-европейско меню.

18. ресторант Milos Athens, Атина – $60
Отворен е наскоро в хотел “Хилтън” в гръцката столица. Такъв ресторант има още в Ню Йорк и Монреал. Предлага типична гръцка кухня. Специалитет за зимата са риба на скара и луковици от зюмбюл в саламура.

19. ресторант Vadrozsa, Будапеща
– $60
Най-скъпото блюдо в ресторанта е Katalin. То включва черен хайвер, гъши дроб и “облечени” в бекон фазански гърди. Ресторантът е в барокова вила. По обяд има намаление от 15% на цялото меню.

20. ресторант Seasons, Истанбул – $58
Това е ресторантът на хотел Four Seasons в турската столица. Има живописна градина и тераса. В менюто са включени ястия от цял свят. Предлагат се дори спагети и хамбургери. По време на Рамадана обаче бюфетът предлага само традиционни турски специалитети.

*Посочените цени са средната стойност на една вечеря, едно питие и бакшиш
Ресторантите в София не са ми познати, ако се сещате за ресторанти с подобни цени, споделете за да бъдат включени в тази класация

Fast Food за гурмани – това е най-новата тенденция в ресторантите в цяла Европа. Храната в тези заведения се прави изключително бързо и тук приликите с McDonald`s свършват.
Бившият шеф на Four Seasons вече е открил специален бургер-бар, в който освен хилядите разновидности на известния сандвич се предлагат и редица кулинарни изкушения от цял свят.
В Париж има Foude – клон на McDonald`s, в който се предлага всичко, но то е полезно и в него няма нито допълнителни цветове или хранителни добавки.
Начало на тези вериги е поставено от Феран Адриа – собственик на ресторанта El Bulli, който има 3 звезди Michelin.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории