Последни Рецепти
Последни Статии

Цени на плодове и зеленчуци септември

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Цени на плодове и зеленчуци през септември

Знаем, че плодове и зеленчуци трябва да присъстват в нашето меню всеки ден. Според последни изследвания 5 порции всеки ден, като всяка порция е около80-100 г.
Септември е месец в който в страната се провеждат в различни градове. Може да разгледате галерия от Празник на плодородието в Кюстендил. Богата е българската земя и плодородна. Факт е, че родното производство не надвишава 10% от обшо консумираните у нас плодове и зеленчуци – всичко останало е внос Но на какви цени може да купим плодове и зеленчуци?

Festival of Fertility 9
През септември 2014 г. са отчетени по-големи и разнопосочни промени при цените на плодовете и зеленчуците, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Поскъпването при градинските домати е 31%, а на оранжерийните – с 20%. Лошото време, болестите по растенията и руското ембарго на селскостопански стоки, са причина цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през септември да останат на по-високи нива спрямо същия месец на предходната 2013 г., посочват от комисията.
Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при градинските домати – 28%, и при червените чушки – 25%. За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул (9%), но тенденцията през последните месеци е към стабилизирането ѝ.
Поевтиняването на захарта на годишна база е 33%, на олиото – 13%, и на брашното – 5.7%.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории