Защо лукът ни кара да плачем?
Добави към моето меню
В много от рецептите, които приготвяме има лук, има рецепти в които той дори е основен продукт – от лучена супа до лучник и различни каварми с лук и месо.
Рецепти с лук
Има една трудност докато нарежем лук. Очите ни започват да сълзят от лука. Дори когато сме го измили със студена вода. Учени от Американското химическо дружество намериха отговор на въпроса
Защо лукът ни кара да плачем когато го режем?
Сълзотворното въздействие на лука, според химиците, започва още под земята. Кромидът принадлежи към рода Allium (Лук), включващ още 400 разновидности, сред които са чесънът и арпаджикът.
Тези зеленчуци попиват сярата от почвата и образуват аминокиселини, производни на сярата, които лесно се превръщат в газ. „Когато нарежете лука се разрушават неговите клетки“, обясняват американските химици. „Те отделят специални ензими и серни аминокиселини, които образуват сулфенова киселина. При рязането се получава производен газ, който достига до очите и ги дразни“.
Американските химици препоръчват да държим лука в хладилника, преди да го разрежем. Тогава дразнещите очите съставки са по-малко летливи.
Източник: в. „Дейли мирър“