Последни Рецепти
Последни Статии

Чаша червено вино на вечеря

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Чаша вино на вечеря, но не всяка вечеря, а когато има повод. Традиция е на празничната трапеза да се сложи бутилка вино, която да се съчетава с поднесената храна. Едно наше проверено семейно правило, хубаво е да се пие вино в добра компания, но е добре, когато другият ден е почивен.

win red pixЧаша червено вино със сирена понякога е по-хубава дори от шоколад!

Здравните ползи от червеното вино започват с благоприятния му ефект върху дейността на сърцето, което е доказано отдавна.
Кои са другите позитивни ползи от консумацията на това древно питие?

Червеното вино все по-често се разглежда и като богат източник на пробиотици за стимулиране на чревната флора и подобряване дейността на чревния тракт.
Популярността на пробиотичните бактерии в последните години нарасна значително и те се добавят към състава на най-различни храни. Има обаче и хранителни продукти, които са естествено богати на пробиотици. Такива са повечето ферментирани храни и, киселото мляко, червеното вино.

Ферментацията на гроздето позволява бурно развитие на полезните за чревната флора бактерии, които обаче се унищожават с процеса на дестилация и така най-високо е съдържанието им именно във винените продукти. Освен това полифенолните съединения в червеното вино стимулират растежа на полезните микроорганизми в червата (бифидобактерии и лактобацили) и потискат растежа на потенциално опасните такива.

win red cheese pix

Комбинирането на чаша червено вино с пълноценно меню на празничната трапеза е предпоставка за приятното общуване, помага за допълване на вкусовете, а и улеснява усвояването на храната. Разнообразният състав на червеното вино стимулира производството на стомашен сок, с което се редуцира времето за престой на храната в стомаха.

Ако редовно подбираме по-леки храни за вечеря, консумирането им с чаша червено вино ще премахне риска от тежест в стомаха и подуване след вечеря. А премахването на риска от подобен дискомфорт е важно условие за всяко празнично хранене.

Проучванията разкриват защо червеното вино и червените меса се допълват толкова добре. Установено е, че протеините в месото омекотяват ефекта от танините във виното, а то от своя страна действа успешно за елиминиране на някои натоварващи храносмилането продукти, отделяни при метаболизирането на месата.

Така, чаша червено вино с вечерята, особено днес, се явява много полезно средство в повече от един аспект.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории