Последни Рецепти
Последни Статии

Полезният грейпфрут

Добавено в Здравословно хранене, Плодове

Добави към моето меню

Един грейпфрут съдържа необходимото ни количество витамин С за цял ден. Сочен и вкусен този плод може да се използва за приготвяне на фреш (една от най-популярните напитки в заведенията е да си поръчаш фреш от червен грейпфрут), както да се комбинира с други плодове в салата, може да се добавя и към рецепти с месо дори или да се комбинира със зеленчуци. Придава на рецептите с месо и птици цитрусов аромат и се използва и за маринати.

Рецепти с грейпфрут
grapefrute recepe

Има три основни вида грейпфрут според цвета – бял, розово и червен, като цвета показва колко е сладък плода. Белият е най-кисел, а червеният – сладък.
Грейпфрутът помага при стрес, но ако страдате от хипертония, алергия или приемате някои лекарства трябва да забравите за този плод.
Несъвместимост на грейпфрут с лекарства

Как да избираме грейпфрути? У нас в магазините се предлагат през цялата година, като главно са внос от Средиземноморските страни. Избираме здрави леастични на натиск, с ярък цвят. Колкото са по-тежки, толкова п-сочни би трябвало да са. След като обелим плода може да почистим сърцевината от белите нишки, защото те са горчиви.

grapefruit pix 1

Много популярен е грейпфрута като плод, който спомага за отслабване. Проверен съвет, не го яжте на гладно.
Диета с грейпфрут за отслабване
Половин грейпфрут преди ядене ви гарантира стройна фигура

Защо фреш от грейпфрут е толкова популярна напитка?
Както винаги трябва да се спазва правилото, че дозата прави лекарството. Не трябва да се увличаме и да правим само изцеден сок, защото така се лишаваме от част от полезните вещества и фибрите. Но, особено когато времето е променливо и има грипна епидемия у дома пресата за цитрусови плодове е извадена на кухненския плот и се ползва всеки ден. Два големи грейпфрута са две чаши фреш. Може да комбинирате с портокали, да добавите лимон. Да налеете малко вода, да добавите лъжичка мед или сок от малко настърган джинджифил или куркума.
Прясно изцеденият сок от грейпфрут е полезен, защото спомага за ускоряване на метаболизма. След като сте закусили и денят вече е започнал може да си направите чаша сок от грейпфрут и да му се насладите.
grapefruite juce 1

Няколко причини да хапвате грейпфрут всеки ден:
1. Грейпфрутът съдържа малко калории, но е богат на хранителни вещества и витамин С.
2. Намалява холестерола, а заедно с него и натрупаните по съдовете плаки.
3. Сок от грейпфрут прочиства токсините от храносмилателния тракт, контролира нивата на кръвната захар, подобрява храносмилането, ускорява метаболизма и насърчава отслабването.
4. Заради високото съдържание на витамин C, грейпфрутът е особено полезен при простудни и грипни заболявания.
5. Подсилва имунната система и помага при треска, безсъние, преумора, слабост, артрити.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории