Последни Рецепти
Последни Статии

Черешова задушница

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Черешова задушница
26 май 2018 г. да почетем мъртвите

отбелязва се в съботата преди Петдесетница

На този ден на панихидата освен традиционните: погача, вино и коливо за “Бог да прости!”, се раздават и череши, откъдето идва и наименуванието на най-почитаната – Черешова задушница.

cherry

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница. На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници. Живите се молят за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите. В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на благотворителност. “Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” – четем в Библията.
Благотворителен характер имат и общите трапези, които вярващите правят на Черешова задушница. Приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

Петдесетница, Ден на Пресвета Троица

На утрешния ден, петдесети след Възкресението на Спасителя, Св. Църква чества едно велико и славно събитие – слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария. Този празник всъщност е рожденият ден на Христовата църква.
Той се нарича Петдесетница, а още й Ден на Пресвета Троица, понеже слизането на Светия Дух е дело на безкрайната милост от страна на трите Божии лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий. Събрани в Сионската горница на Йерусалим, към Апостолите се присъединили и много юдеи, защото този ден бил празничен според Стария завет и в града имало поклонници от цялата страна. По време на молитвата от небето във вид на огнени пламъци над Дева Мария и апостолите Христови слиза Светия Дух. “И явиха им се езици като огнени, които се разделяха, и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Светия Дух” (Деян. Апост. 2:2-4). Това бил видим знак на благодатните дарове на Духа Светаго.

Еп. Йоан Богослов

Следващият ден, понеделник след Петдесeтница е празникът на Светия Дух.
Светият Дух обогатява човека с духовни дарове, украсява човека с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17)
Плодовете на Духа са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized