Диета на Дюкан 2
Добави към моето меню
Диета на Дюкан 2
Ден понеделник, 23.02.2009. Моят първи ден на диетата на Дюкан. Ще пиша за това, което усещам, мисля, правя, за продуктите, за трудния избор в магазина на правилните продукти за диетата, за рецептите, за начина по, който приготвям храната си.
Можеби избрах най-правилната седмица, последната възможна седмица за една ударна протеинова диета. Седмицата между Месни Заговезни и Сирни Заговезни, последната седмица преди Великденските пости. За почти вегетарианец като мен това си е доста смело решение.
Мислите, които ми идват днес са свързани с
1. Масова психоза, мода или е паницея диетата на Дюкан, защото в офиса още 2 колежки са на тази диета.
2. Диетата на д-р Пиер Дюкан може да бъде наречена и мъжка диета, спомних си за един колега от Англия, който през ноември си поръчваше смело шишчета и само шишчета в компанията на портокалов сок. В края на седмицата имаме отново обучение и ще се видим с колегата. Дали продължава на тази мъжка диета.
И колко ли мъже избират в менюто само месо, чисто печено месо, с колкото се може по-малко мазнини.
3. Запек! никак прозаично не звучи, а много много сериозно. Това е опасност, която може да причини толкова много страдание и дискомфорт. Трябва да погледна за ленено семе (дали е разрешено), рациново масло, течен парафин (да прочета внимателно какво пише в книгата), топлия билков чай с мед (разрешен ли е през ударните дни?), диетичен шоколад (с разслабител!) и остана йогата, там има упражнения при запек.
Понеделник, 22.02.2009
Закуска:
Омлет а ла Дюкан
1 яйце
40 гр, нарязан на ситно домашен суджук
/само от месо без грам мазнина, за което специални благодарности на свекървата)
Продуктите се смесват в купа и се разбиват с вилица.
Пържи се от двете страни в тефлонов тиган с 2 капки олио.
Поднася се с билков чай с изцедено парченце лиомон.
Вариант – за някоя от следващите закуски ще го приготвя с парченца печено/сварено пилешко месо
Кафе, чисто без захар и сметана!
Ако можех без кафе, бих го пропуснала, но …
Обед:
Кисело мляко “Верея” 0,1% масленост
/донесено от колегите/
Обещавам, че утре ще имам обедна почивка и ще отида да си избера, най-хубавата и най-голяма пилешка пържола от топлата витрина на мола да нас!
Вечеря:
Пиле на грил тиган
Имаше 1 цяло пиле в хладилника. Разфасовано – отделени бутчета, крила … те отидоха във фурната с кисело зеле. Чудесна вечеря за децата.
Отделените пилешки гърди изпекох на грил тиган. Само те, без гарнитура, без чаша бяло вино – беше ми малко трудно и различно, но си е вкусно.
Извод: трябва да се яде бавно!
Вторник 24.02.2009
Събудих се с мисълта за водата. Литър и половина вода на ден! Всеки ден! За мен това е трудно. Затова минавам на задълвително чаепиене в определени часове – на закуска, когато отида в офиса преди кафето, на обед, към 16.00 и преди да си тръгна от офиса.
Билков чай!
За награда / стимул си купих красива чаша с капаче, да става по-хубав чая! Картинката е ала Марко Поло – хубава чаша за хубав билков чай.
Закуска
2 сварени яйца
Обед
1 пилешко шишче от топлата витрина на мола
1 кисело мляко 0,1% масленост
Вечеря
Риба филе /херинга/на грил тиган
с гарнитура – 1 парченце лимон, 1 кисела краставичка и 2 кръгчета лук
това за гарнитурата го пише – за корнишона, парченцето лук и лимоновия сок го пише в книгата и това е моята награда за вечеря.
Най-голямото изпитание днес, една от колежките, които готви добре черпеше за рожден ден. Колежката е възрастна и се бе подготвила добре. Това, което можех да направя бе да я поздравя и вместо да използвам оправданието “на диета съм” си вземах от нещата и ги предадох внимателно на колегите.
Сряда 25.02.2009
Това е третия ден. Храната трябва да бъде разнообразна и поднесена добре. Вчера разгледах диетичната витрина в мола. Има пшенични трици, има и овесени трици /внос от Македония/. Като любител на овесена каша и мюсли си задавам въпроса, ако смеля овесените ядки в блендер, дали това ще бъдат овесени трици? или трябва да си купя? Този въпрос остава за другата седмица.
Днес трябва отново да внимавам с водата /билковия чай. Обезводняването на организъма е критичен момент!
Закуска
Омлет по дюкански
1 яйце
1 с.л. извара
1 с.л. овесени трици
* Продуктите се смесват в купичка
* Разбиват се с вилица
* Пържи се тефлонов тиган с 1 капка олио, от двете страни до златисто.
Поднася се поръсен с щипка червен пипер и клонче магданоз
Обед
1 кисело мляко 0,1% масленост
100 гр пуешка шунка, нарязана с парче лимон
Беше трудно да избера шунка, гледах ги от всички посоки като Тома Неверни от какво и как са направени. Това беше и причината да се въздържа от пушено пилешко бутче, на знам какво означава “течен пушек” съставка, която е включена при всички производители. Да чета какво пише на етикета е добър съвет, но труден за реализация!
Вечеря
За вечеря планът е да приготвя пилешки дробчета на фурна
Пилешки дробчета по дюкански /не по селски/
1/2 кг пилешки дробчета
1 глава стар лук /или 1 връзка пресен лук/
2-3 кисели краставички
черен пирер на вкус
* Пилешките дробчета се почистват и измиват добре
* Лукът се нарязва на колелца
* Дробчетата и лука се смесват в тавичка, налива се 1 ч.ч. вода и се пекат във фурна на 200 градуса до готовност.
* Сервират се с 1 кисела краставичка и парче лимон
Ако лука е зелен се добавя накрая при изпечените дробчета.
За по-ефектно смесване на вкусовете можете да смесите изпечените дробчета, нарязаната на дребо кисела краставичка, лимон /и зелен лук/ в кутия с капак и да разтръскате.
Четвъртък, 26.02.2009
Закуска
1 кисело мляко 0,1% масленост
+ 1 с.л. овесени трици
+ 1 с.л. ленено семе
Определено има резултат от това мляко.
Обед
Телешки стек на грил-тиган
Палачинка на Дюкан – 1 яйце, 1 с.л. овесени трици, 1 с.л. извара
Вечеря
Риба на грил-тиган
За телешкото месо ще подготвя няколко рецепти, които ще публикувам скоро. В момента мога да кажа само, че е пренебрагвано от мен. Защото е малко по-трудно за приготвяне. Снощи избрах парче телешко филе, само месо, свежо. Сложих го във фризера да замръзне за 30 минути, за да мога след това по-лесно да го нарежа. от 1/2 кг се получиха няколко хубави пържоли. 2 от тях начуках с дървен чук и изпекох на грил тигана. Много вкусно и диетично. Останалите ще приготвя в някой от следващите дни.
18.03.2009
След което заминах за Гърция! Там беше трудно да се спазва диета. Средизиморската диета е добра и продуктите са добри. Но от години нямам сили да отказвам на закуската в хотела – с това започва деня ми и това е като откритие на страната. След това трябва да опитам всички специлаитети на страната, от малките магазинчета до тези в ресторантите.
Определено имаше полза от Диетата на Дюкан! Коланът на дънките беше преместен с 1 дупка! При мен и 2 кг са видими. Чуствах се добре.
В понеделник започвам отново диетата на Дюкан и отново ще пиша в този дневник и ще публикувам рецептите.