Последни Рецепти
Последни Статии

Петдесетница

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На осмата неделя след Великден се отбелязва християнският празник Петдесетница, винаги в неделя.

Празникът е известен още като ден на Светата Троица и се смята за рожден ден на Христовата църква. Според Светото писание, Господ основава църквата Си на земята чрез пращането на Светия Дух, който се явява пред апостолите на петдесетия ден след Възкресението.

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а по време на празничното богослужение от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.

petdesetnica

Според библейското предание на 50-тия ден след Пасха в Ерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Исус Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата на всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.
Следващият ден, понеделник след Петдесeтница, е празникът на Светия Дух.

Петдесетница (фрагмент от икона), www.bg-patriarshia.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории