Последни Рецепти
Последни Статии

Легенда за мартеницата

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Честита Баба Марта

На 1 март по стар българска традиция си подаряваме мартеници с пожелание за здраве и щастие.
Това е празникът, който ни разделя от зимата.

martenica-2

Мартеницата е може би най-старият и най-пазен наш символ. Прави се за първи март, когато започва новата стопанска година, и се носят до 9 март – църковният празник на Свети четиридесет мъченици или до 25 март – Благовещение. Мартеницата може да се свали и когато видим за първи път тази пролет щъркел, лястовица, кукувица или цъфнало дърво.
Традицията да се носят мартеници не е прекъсвана над 1300 години.
Най-разпространената легенда за началото й разказва за дъщерята на Кубрат и гълъба, пренесъл до Аспарух вест – бял, обагрен с алена кръв конец. Останала е заръката на Аспарух червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази нишка завинаги ще свързва българите.
На този ден всеки се закичва с мартеница. За здраве и с пожелание за всичко най-добро закачаме на най-близките ни хора мартеница. Мартеница се закичва и на къщата, както и на животните. Закичват се и плодните дървета, за да дават повече плод.
Много здраве и много щастие на всяко едно семейство.

Днес, правенето на мартеници е като останала традиция. По-умелите сами преплитат конци или плетат дантели, оформени като мартенички.
За някои жени това е призвание, за друг поминък. Но факт е, че още в началото на февруари те са на улицата и можем да си изберем мартенички, които да подарим на близките си хора.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории