Последни Рецепти
Последни Статии

храненето на децата

Добавено в Други

Добави към моето меню

Факти за детското хранене

По отношение на храненето родителите често искат от децата невъзможното. За да се разбере най-добре какво и по какъв начин яде детето, трябва да се знае физиологията на неговото развитие. Това са факти, които ще ви помогнат да разберете как растат децата и какво ядат в зависимостт от тяхното порастване.

След първата година растежът на детето значително се забява.
През първата година детето прави рязък скок в ръста и теглото си. Средно килограмите се увеличават 3 пъти, а височината – с около 25 см. След това темповете на растеж значително намаляват. Това е нормален процес. Ако детето расте през 2-та, 3-та или 4-та си година толкова бързо, колкото през първата, това е показател за сериозно заболяване.

kids eating pix 3

След първата година детето се нуждае от по-малко калории.
С порастването детското тяло става по-стройно, организмът се нуждае от по-малко количество енергия заради променилите се пропорции, а също заради забавения растеж и затова може да ви се стори, че децата между 2 и 5 години се хранят по-лошо, но това е нормално.

Децата променят своите хранителни предпочитания.
Те могат да употребяват различни продукти в продължение на дълго време, а после изведнъж да престанат да ги ядат без видима причина. Децата могат да се хранят добре няколко дни, а след това да започнат да капризничат и да не искат да ядат. Много рядко детето приема еднакво количество храна всеки ден.

Децата се раждат с вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата.
Кърмата е сладка. Това е храна, която детето е генетично програмирано да получава и то свиква с нейния вкус. Всички останали вкусове то трябва да опознае по-късно, а предпочитанията се развиват с времето. Детето задължително трябва да приема различна храна. Вие можете да формирате неговите предпочитания в храната, въвеждайки едни или други продукти. Но има деца, които си остават “любители на сладките неща” за цял живот.

Децата са подозрителни към новите продукти.
Колкото и да се съпротивляват децата, те трябва да получават различни нови продукти. Ако детето е много взискателно не му предлагайте нови храни повече от веднъж или два пъти седмично. Не бъдете твърде агресивни, процесът на свикване с новата храна е бавен, правете всичко без да бързате, но достатъчно настоятелно.

Децата не могат да изяждат голямо количество храна 3 пъти дневно.
Ако очаквате дете на 3-5 години три пъти дневно да изяжда достатъчно количество храна, то вие очаквате от него невъзможното. Детето може да изяде голяма закуска, но тогава обядът няма да бъде изяден напълно, а за вечеря детето няма да поиска почти нищо.

Апетитът на детето намалява към края на деня.
С този факт трябва да се наясно всички родители. Те не трябва да заставят детето да яде много, за да навакса пропуснатото през деня.

Не всички деца обичат да ядат.
Това е несъмнено така. Всяко дете си има своите навици и предпочитания, с които трябва да се съобразявате при съставянето на менюто и да не искате невъзможното. Всъщност показател за това са и възрастните – някои обичат да ядат, защото получават удоволствие от храната, а други ядат просто, защото това е необходимо.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории