Пиле на скара
Добави към моето меню
Пиле на скара
рецепта за летните дни – пиле с аромат на лимони – вкусно и здравословно
2-3 скилидки чесън
1 червена чушка
2 лимона
2 с.л.зехтин
1 ч.л. мед
смлян черен пипер на вкус
4-5 стръка магданоз
1 пиле
* Скилидките чесън се пресоват и се смесват с меда, зехтина, черния пипер и се разбърква.Добавят се нарязаните на ситно червена чушка и единия лимон;
* Пилето се измива и се отстранява мазнината. Гръбнака и гръдната кост се отстраняват и се изрявнява с натиск върху дъска и се притиска за да стане възможно по-рано;
* Пилето се намазва с маринатата и се оставя поне за 20 мин така, за да може да поеме от ароматите;
* Скарата се загрява и се намазва с тампон, напоен с мазнина;
* Пилето се поставя върху скарата, от страната без кожа и се пече около 10 мин от всяка страна и се обръща. Така до готовност – проверява се като се бодне с вилица и изтече светъл сос;
* По време на печенето се намазва с четка с останалата марината;
* Поднася се поръсено с нарязан магданоз, парчета лимон и много салата.
Защо цяло пиле на грил? защото гледах филмче затова как в САЩ приготвят пиле на барбекю, след това рецептата в Good Food и има още една основателна причина – пилетата в магазина са по-добър избор, докато разфасовките, особенно пилешките пържоли сякаш са напоени с някакъв гел за да задържат вода и да тежат повече. И така пиле на грил – чудесна рецепта за някоя лятна вечер и бутилка бяло вино