Последни Рецепти
Последни Статии

пиле яхния за Димитровден

Добавено в Българска кухня, Ястия с пиле

Добави към моето меню

Пиле яхния за Димитровден
рецепта класика от българската национална кухня

Димитровден е един от най-важните празници в българския обреден календар – това е началото на зимата, селскостопанската работа приключва и е време да се седне на празничната трапеза на която се поднася агнешко, яхния с петел, ако в къщата има именник или с кокошка, ако е жена, печени ябълки и тиква

1 кокошка (петел) или 4 пилешки бутчета
2 чушки
1 домат
2 глави кромид лук
4-5 скилидки чесън
1 морков
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на вкус
щипка чубрица
1 дафинов лист
2 с.л. брашно
4-5 стръка магданоз за поръсване

* Ако петела (кокошката) е домашна се слага в тенджера и се сварява. Но домашно пиле и домашни яйца в големия град трудно се намират, затова рецептата е адаптирана към пилешки бутчета, които се запържват в 2-3 с.л. олио до златисто;
* Бутчетата се отцеждат от мазнината и се поставят в купа.
* В мазнината от пърженето на бутчетата се добавя кромид лука и чесъна, нарязан на ситно и се задушават до златисто. Добавя се червения пипер, морковът и домата, нарязан на ситно. Добавят се и нарязаните чушки. Долива се 1 ч.ч. бульон или вода. Като заври соса се отстранява от огъня;
* В глинен гювеч (или в тава) се подреждат бутчетата и се заливат със соса, в който е размито и брашното. Овкусява се със смлян черен пипер, чубрица и дафинов лист;
* Слага се в студена фурна и се пече на 200 градуса до готовност, докато остане на мазнина;
* Поднася се поръсено със ситно нарязан магданоз.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории