Последни Рецепти
Последни Статии

Умни продукти

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храната влияе на психиката и творческия потенциал. Между храната, изядена от човека, неговото физическо състояни, психическото здраве и творческия потенциал има взаимна връзка. Още древните са знаели, че сме това, която ядем и че храната е най-доброто лекарство.

Оказва се, че тези храни ги има в магазина, достъпни са, не са скъпи, трябва само да се научим да ги включваме в нашето меню. Това е опит за списък от продукти, които спомагат за повишаване на умствените способности, като те са полезни и за сърцето.

Според изследвание
най-полезни са боровинките и клюквата, които съдържат много антиоксиданти.
Свободните радикали, с които се борят антиоксидантите, са вредни за сърцето и кръвоносните съдове, а също така влошават паметта и работата на опорно-двигателния апарат.
Боровинките също така подобряват зрението. На пазара могат да се намерят боворинки, като цената е около 10 лв за кг, може да купите и да замразите плодовете. Може да са направите излет сред природата и да наберете – боровинки растат на Витоша и в Родопите.

боровинки
боровинки в Родопа планина

Следват червеното цвекло и зелето.
Веществата, които съдържат, разрушават ферментите, които в големи количества водят до развитие на болестта на Алцхаймер и до намаляване на познавателните функции.

След зеленчуците идва ред на
по-мазната риба – сьомга, сардина, херинга,
която съдържа ненаситени мастни киселини, разграждащи вредните ферменти. Изследвания показват, че ако веднъж седмично се употребява мазна риба, може да се намали вероятността от заболяване от Алцхаймер.

Следва спанакът.
Установено е, че той забавя появата на проблеми в нервната система, предизвикани от стареенето, а също така възпрепятства възникването на нарушения в познавателните способности

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории