Задушена кокошка
Добави към моето меню
Задушена кокошка
празнична рецепта с пиле от българската национална кухня. На село пиле се коли за празник, за гости и от него се приготвя пилешка супа, а месото се поднася празнично на масата, поръсено с червен пипер
1 кокошка
4-5 глави кромид лук
черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване
* Кокошката се почиства, нарязва се на парчета и се слага в тенджера и се залива с вода да я покрие. Може да се приготви и в тенджера под налягане – за 40 мин от завирането е готова.
* Лукът се нарязва на едро и се добавя в тенджерата, когато кокошката е почти сварена;
* Когато месото е готово се накъсва и се подрежда в чиния, поръсва се с червен пипер и сол на вкус и се сервира, като се слага в средата на масата, така че всеки да може да си взема. Лука се разпределя около месото като гарнитура;
* От бульона и дреболиите се приготвя пилешка супа.