Пилешки бутчета с гъбен сос
Добави към моето меню
Пилешки бутчета с гъбен сос
рецепта за вкусни панирани с много сусам пилешки бутчета, гъбен сос и ризото със зеленчуци
4 пилешки бутчета
2 с.л. соев сос
4 с.л. царевично брашно
4 с.л. сусам
2 яйца
2 скилидки чесън
100 гр гъби
лимонов сок и лимонова кора
черен пипер на вкус
щипка бакпулвер
2 с.л. брашно
* Пилешките бутчета се обезкостяват и се маха кожата. (Може да се използват и готови пилешки пържоли от бут);
* Приготвя се марината от соев сос, настъргана лимонова кора, пчелен мед, счукания с щипка сол чесън и черен пипер. Бутчетата се намазват с приготвената марината и се оставят за 1 час за да се овкусят;
* Панировката се приготвя като се разбиват яйцата,добавя се царевичното брашно, щипка бакпулвер и сусама;
* Пържат се в обилно количество олио (не се получава добре, ако панираните продукти се пържат в оскъдно олио) до златисто от двете страни, около 10-15 мин.;
* Бутчетата се поднасят топли с гъбен сос и ризото със зеленчуци.
Приготвяне на гъбения сос:
* Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в олиото, което е останало от пърженето на бутчетата (прецедено);
* Добавя се брашното и се разбърква;
* Долива се 250 мл вода и като заври соса се намаля огъня, ври на тих огън до готовност на гъбите;
* Овкусява се с прясноизцеден лимонов сок и се овкусява с черен пипер.