Китайско зеле
Добави към моето меню
Китайско зеле
През ноември пазара е малко празен – няма го изобилието на есенните плодове, купувачите са по-малко и е студено – няма ги още цитрусите плодове по щандовете, само тиквите и морковите греят в оранжево. Има ябълки, круши, грозде, но зелето, карфиола и брюкселсото зеле вече се срещат по-трудно и тогава откриваме
китайското зеле
Наричат го китайско, защото още преди 1500 г. са го отглеждали в Китай. То е познато още и като пекинско, японско, шанхайско. И дори просто като
зеле за салата,
защото по-нежните му, подобни на маруля листа са много подходящи за салата.
В Европа се отглежда главно в Германия, Холандия, Италия. Испания, Австрия. Понеже издържа до минус 6 градуса при открито отглеждане, реколтата може да се прибира до късна есен.
Кочаните на китайското зеле тежат средно от 400г до 1 кг, а най-големите достигат до 2 кг.
Как да избираме китайско зеле
При покупка трябва да се избират плътни, ненаранени глави, със свежи листа с крехки краища. Ако се завие във фолио и се сложи в хладилника, това зеле издържа до една седмица.
Не се поставя във фризер, защото ще се скапе.
Предимства
Китайското зеле притежава редица предимства пред останалите видове зелета. Увира бързо – за 10-15 мин., поради което се предпочита за бързо готвене.
Има много приятен вкус и аромат.
Използва се за основни ястия и за салати. Комбинира се с царевица, пиперки, домати, моркови, твърди сирена, яйца. На запад му добавят и плодове (ябълки, портокали, мандарини, ананаси).
В азиатската кухня го съчетават с чесън, джинджифил, чили и соев сос.
Как да го подготвите?
Почистете увехналите и повредени листа. Изрежете кочана.
За готвене и за салати обикновено се нарязва на ивици.
Китайското зеле е диетичен и лечебен зеленчук, много полезен при сърдечни заболявания.