Последни Рецепти
Последни Статии

Да отслабнем… по китайски!

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Да отслабнем… по китайски!

Да отслабнем според китайската наука всъщност трябва да прилагаме само 7 основни пункта на схемата за лечение, които дефинирани, не изглеждат толкова различни от разбиранията на един диетолог-традиционалист:

1. Рационално хранене,
при което се отчита калоричността на ин и ян продуктите.
2. Намаляване на апетита с помощта на иглообождане
(корпорално – в точки от тялото и аупикулярно – в точки от ушната мида).
3. Работа със синдромите (чжен – цзю – терапия).
Чжен – инжекция (с игла), а цзю – изгаряне (загряване на точки с топлината от цигара от пелин).
4. Работа с емоциитте
позитивно отношение, чистота на мисли, чуства и емоции
5. Подобряване на обмяната на веществата.
Методът се избира индивидуално от специалиста по китайска традиционна медицина.
6. Фитотерапия
(билките се подбират в зависимост от проявения синдром).
7. Гимнастика,
подобряваща циркулирането на чи и хармонизираща ин и ян.

В Далечния изток без съмнение се срещат по-малко пълни хора, отколкото в т.нар. западен свят. Обяснението, че това се дължи на яденето с пръчици е най-малкото несериозно, макар че храненето с пръчици спомага за по-бавно хранене, което е съществен момент при засищането ни и препоръчвам на всеки.
Трябва най-вече да се търси в начина на живот и в принципите на китайската традиционна медицина.
С излишните килограми не трябва да се борим със строги, но кратки диети и други твърди правила, а да се опитаме да се освободим от излишните си килограми завинаги, а не само за 1-2 месеца.

На първо място е добре да се посети диетолог, който да оцени нашето телосложение и състав на тялото и да определи колко килограма трябва да отслабнем. След това трябва да се изследва хормоналния фон и обмяната на веществата.
Следващата стъпка е определяне на продуктите, които ще се приемат, и съответно – на забранената храна.
Последният етап включва набавянето на евентуално предписани лекарства и билков чай, намаляващи апетита, и уточняване на упражненията, влизащи в сутрешната гимнастика или аеробика.

Така обаче изглежда западният подход към отслабването. Източният, който е основан на китайската медицина, е съвсем друг, но все пак между двата има едно сходство:
трябва да се яде по-малко.
Китайците са напълно съгласни с това мнение, тъй като наднорменото тегло е пряко свързано с храненето и без намаляване на калоричността е безсмислено да се очаква намаляване на теглото. Следователно е задължително да се оганичаваме от въглехидрати и мазнини, независимо какъв метод на отслабваме спазваме.

Традиционната китайска медицина, за разлика от европейската, е построена върху образи и е ориентирана към образното мислене. Понятия като студ-горещина, дефицит-излишък са описание на процесите, които реално се извършват в организма. Китайците делят всичко, което ги заобикаля на ин и ян. Ин е женското начало, ян – мъжкото. Ин е студът, ян – горещината. Ин – пасивността, ян – активността. Състоянието на организма на човека също може да се класифицира като ин (помръкнал поглед, забавени движения, бледност, депресивно състояние, ниско кръвно налягане) и като ян (жив поглед, превъзбуденост, зачервена кожа, потене, агресивност, високо кръвно налягане). Когато имаме наднормено тегло това означава, че съществува недостиг на ян и излишък на ин. На теория излиза, че за да се освободим от излишните килограми, трябва да засилим мъжкото начало и да притъпим женското. Но на практика всичко е по-сложно.

Преди да се започне борбата с килограмите трябва да се провери и състоянието на енергията чи. Почти всички притежатели на пищни форми имат недостиг на чи в системата на далака и задстомашната жлеза. Наличието на този синдром води до задържане в организма на течност, наричана от китайците слуз или флегма. В резултат на недостига на чи се създават условия, допълнително способстващи формирането на затлъстяването. В задстомашната жлеза се синтезират храносмилателните ферменти и хормони, регулиращи въглехидратния обмен.
А далакът? От гледна точка на традиционната медицина проблемите с всеки орган са свързани със силни и продължителни емоции. Далакът реагира на повишената тревожност. Безпокойните хора подсъзнателно покачват теглото си, за да се защитят, т.е. за да създадат бариера между себе си и външния свят. И спазването на строга диета без коригиране на синдрома няма да доведе до нищо добро – тя само ще задълбочи недостига на енергия в системата. В най-лошия случай това може да завърши с нервен срив, а в най-добрия – килограмите мигновено се възстановяват дори при най-малкото отклоняване от правилата на хранене.

Вторият синдром, който способства за наднорменото тегло е задържането или нарушаването на свободното циркулиране на енергията чи в черния дроб.
Основната функция на черния дроб е детоксикацията. Ако нещо с нея не е наред, организмът започва да се самоотравя с продуктите на обмена. Интересен факт е, че стагнацията на чи в черния дроб се провокира от стреса, гнева, раздразнителността.
Сигурно много от изброените по-горе разсъждения изглеждат странни на всеки, несвикнал с подобен подход към живота. Нека обаче не забравяме, че подобна философия “изповядва” една доста голяма част от населението на планетата.

по идея на руски сайтове и здраве.бг

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории