Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколад за Великден

Добавено в Великден, Десерти

Добави към моето меню

Една от традициите, които вече присъства и у нас за Великден това са шоколадовите десерти – във формата на различни великденски зайци или шоколадови яйца, и какви ли не още калинки, гъбки и други фигурки.
Какво ли не предлага сладкарската индустрия?!
Опаковката и формата е което привлича погледа при избора. Особено на децата!

easter-eggs-red pix 1
заслугата тук е на големите вериги, които рекламират шоколадови зайци и фигурки и усмихнати деца

Има поне 5, достатъчно основателни причини да не си ги отказвате. И да добавите шоколадов десерт в украсата за Великден на дома или да поднесете на масата.

Най-полезен е черният шоколад. Преди да изберете шоколад прочетете внимателно етикета за да видите какво съдържа. Не се ориентирайте по цена и промоция на шоколадите. Изберете такъв с висок процент какао – над 50%, има шоколад и с 70-80% какао, (дори с 99% – Lindt предлага такъв и той е със стандартен размер, но 50 г тегло) и възможно по-малко захар. Качественият шоколад е богат на флавоноиди и теобромин, които са мощни антиоксиданти и са стимулатор за нервната система.Той съдържа още магнезий, фосфор, калий, желязо и витамини от В-групата.
Не на последно място черният шоколад доставя на организма протеини, но малко въглехидрати и мазнини.

Доброто количество е 1 блокче шоколад – 25 – 30 г. на ден. И то не всеки ден. Някои марки шоколад предлагат опаковки от 125 или 100 г шоколад в които има 4-5 или 6 малки опаковки шоколад. Това може да се види при някои премиум шоколади, както и различни колекции шоколади в голяма опаковка. Това помага да не хапнем целият (100, 125, дори 200 г шоколад на веднъж!)

chocolate easter pix 1

1. Шоколадът подобрява работата на мозъка
Флавоноидите, които съдържа, директно въздействат на кръвообращението на мозъка. Той е източник на магнезий, който влияе благотворно на работата на мозъка, дава енергия и тонизира.

2. Шоколадът подобрява настроението
Той е естествен антидепресант. Богат е на теобромин, който е естествен стимулант (по състав е близък до амфетамините), който въздейства на мозъка и засилва работата на невротрансмитрите. Той взема дейно участие в изработването на хормона на щастието като повишава настроението. Затова е признат като лек срещу депресия и стрес.

3. Шоколадът понижава кръвното
И отново, заради многото флавоноиди, които съдържа, той подобрява кръвообращението. 1-2 блокчета на ден са достатъчни, за да свалят показателите на кръвното.

4. Шоколадът подобрява паметта
Флавоноидите, които се сдържат в какаото, подобряват когнитивните функции и могат да предпазят от деменция, която е свързана с напредване на възрастта.

chocolate easter pix

5. Шоколадът е лек срещу сърдечносъдовите проблеми
Флавоноидите, заедно с другите микроелементи, които съдържа – калций, желязо и фосфор, намаляват нивото на така наречения „лош холестерол“ в кръвта. Така те предпазват кръвоносните съдове и сърцето и на практика са помощно средство за защита от инфаркт и инсулт.

zaek velikden
Нашият Великден, далече от България, в Хага – една седмица след католиците, като в събота бе ден на кралицата – един дълъг Великден бе това.
Тук шоколадовите фигурки са на по-достъпна цена. Според публикация кои са най-големи производители на шоколад в Европа – Германия, Италия, Холандия – може би и това е обяснение за разминаването в цената и качеството на шоколада с това, което се предлага у нас.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории