Последни Рецепти
Последни Статии

Здравословна Великденска трапеза

Добавено в Великден, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Днес Великден да се свързва повече с богати трапези, червени яйца и козунак, агнешко и зелено салата. И една поне 4-дневна ваканция през пролетта, която може да бъде време прекарано със семейството или кратко пътуване в чужбина.
Някога за нашите баби и дядовци, връзката със земята е правила усещането за обновяването на природата много по-силно. Била е важна подготовката за празника, дългият период на пост, времето, в което те да смирят своите души. Това е бил време и на усилен труд от който е зависел какви ще са даровете през есента.

Кулинарни традиции за Великден
gl3

Великденски венец – руло

Обредните хлябове са били различни от така познатите ни козунаци.
На самия празник едно от най-важните правила е повелявало младите семейства, встъпили в брак през предходната година, да гостуват на своите кумове, да им отнесат яйца и специален обреден хляб, а след това да посетят родителите на булката и на младоженеца.

В православното християнство това е най-важният празник и един от основните моменти през годината, когато младите оказват своята почит към родителите, семействата, които са ги отгледали и към кумовете.

velikden-egg-Диана-Едрева-600x450Традиция на червените яйца

Колко яйца е безопасно да ядем по Великден?
Учени предупреждават, че е необходимо по Великден яйца и козунак да се ядат в определени количества.
Козунаците и сладкишите са много калорични. Затова на ден е добре да не надхвърляме 100 грама от тях.

Можем да си позволим три кокоши яйца на светлия празник. Яйцата са полезни. Освен протеини, мазнини и въглехидрати, те съдържат минерали и витамини, като витамин А, холин (витамин В4), биотин (витамин В7), кобалт, селен.

Козунаците също имат полезни съставки – витамини от групата В, витамин Е и А. Говорим за домашно приготвен козунак от брашно, яйца, масло (краве масло, олио, свинска мас), орехи, бадеми, стафиди, лимонови или портокалови корички и ако има добавки те са захар за поръсване, ванилия, бадемов марципан.
Хората със стомашно-чревни заболявания трябва да са внимателни с великденските деликатеси.

На Великден – 100 г козунак и 3 яйца

Здравословно хранене по Великден
Излизането от постите да става постепенно
Ако сме постили, не трябва веднага да се нахвърляме върху храната. важно и количествата да бъдат по-малки от обичайните порци
Излизането от постите да става постепенно. Не трябва веднага да включваме всички храни, които по време на постите сме ограничавали, тъй като това ще бъде стрес за организма и може да се стигне до раздразване на стомаха и на дебелото черво.
Първоначално в храненето се включват мляко и млечни продукти, след това на втория етап – яйца, на третия – месо и риба.
Нещо, което би се получило трудно на Великден, затова е разумно да се ограничим в
100 г козунак + 3 яйца + 1 порция агнешко.

калории 100 г козунак – 360 до 450 в зависимост от добавките
калории 1 сварено яйце – 70-90 в зависимост от размера
калории 100 г агнешко – 260 – 280 зависи какъв е соса и с каква гарнитура е поднесено.

Насладете се на храната. Споделете празника с близки и приятели, но внимавайте с количеството храна. Защото празниците играят важна роля в ежегодното напълняване, което се наблюдава при повечето хора с напредване на възрастта. А с напредването на възрастта става все по-трудно и да се отслабне или да се спазва диета.

Закуската е важна. Добре да е здравословна и засищаща с фибри, които ще подпомогнат храносмилането по-късно.
На Великден може да се говори за една късна закуска след 10 часа, когато семейството се събере около масата и тогава в центъра на масата са червените яйца и козунака.
Може да си позволим повече ядене на обяд.
По празниците около Великден трябва да пием повече вода. Течността предпазва тялото от дехидратация и също подобрява храносмилането. Движението е важно. Дори да се случи по празниците да вали, това е пролетен деъжд и не трябва да прекарваме цял ден у дома или край трапезата или пред екрана на ТВ или мобилния телефон.

Ако има ястия с агнешко месо, преди това е добре да хапнем малко зеленчуци – традиция е агнешкото през пролетта да се поднася с много зелена салата и зелени подправки. Те ще ни заситят и е по-малка вероятността да прекалим с мазното и сладкото след това.

Не трябва да прекаляваме с пълненето на чиниите. Половината от нашата порция трябва да бъде със зеленчуци, ¼ с протеини, добре е да консумираме и около ¼ зърнени храни за деня.

И накрая – време за козунак. Добре е, ако се поднесе като самостоятелно ядене. А не като десерт.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории