Последни Рецепти
Последни Статии

За какво да използваме утайката от кафе

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Има един продукт, който се използва в почти всеки дом сутрин. Това е кафето. А след направим кафето остава утайката, която не трябва да изхвърляме в канала, защото може да го запуши. И тя е полезна.

От прима виста се сещам, а може би и вие, поне за три приложения на утайката от кафето. Сутрин старателно изсипвам това, което е останало в италинката в градината на вилата, поръсвам в саксиите 2 пъти в месеца, изсипвам в компоста или най-важното смесвам в бурканче с лъжичка мед и използвам в борбата с целулит.

coffee make pix
Затова събрахме на едно място

10 полезни приложения на утайката от кафе
– Миене на ръце и тръби
Ръцете няма да миришат на лук или чесън, ако ги измиете, използвайки утайка от кафе като скраб. Може да съхранявате малък буркан с утайка от кафе до кухненската мивка.
Утайката от кафе може да се изсипва от време на време в мивката, за да се предотврати запушването на тръбата. Добавете няколко капки миещ препарат под струя гореща вода и кафе. Това ще помогне да се почисти мазната плака от стените на дренажната тръба.

– Почистване
Утайката от кафе е добро абразивно средство и ако трябва бързо да почистите например загорял тиган, просто добавете кафето към гъбата и разтрийте повърхността. С нея може да почиствате също така мивката, печката и дори тоалетна чиния.
На времето за тази цел баба използваше фин пясък, който държеше в буркан в шкафа под мивката. Кафето е с подобна абразивна структура.

– Премахва неприятна миризма от хладилника
Много хора използват метода със содата, за да премахнат неприятната миризма в хладилника – изсипват сода в чиния и я слагат за няколко дни. Утайката от кафе върши също толкова добра работа.

– Наторява растенията
Утайката от кафе е добър тор за растенията, които обичат киселинната почва. Така че добавяйте я смело към саксиите с цветя.

– Срещу торбички под очите
Поставете дебел слой утайка от кафе върху памучни тампони и ги оставете под очите в продължение на 10 минути. Кафето ще помогне да премахнете торбичките от под очите си и ще заличи тъмните кръгове. Ще освежи и енергизира околоочната зона, точно както горещото кафе действа на мозъка ви сутрин.

– За прогонване на мравките
Ако в дома ви – на балкона, в банята или в кухната, са се появили колонии от мравки, поръсете любимите им обиталища с изсъхнала утайка от кафе. Ще спечелите битката.

– Ако обувките ви миришат
Ако обувките ви миришат, сложете смляно кафе в тях и това значително ще намали лошата миризма. За пълно премахване на миризмата, обтрийте вътрешната страна с тампон, напоен обилно с топла вода и утайка от кафе.

– За спиране на кръвотечение
Не всички знаят, че кафето може да се използва за по-бързо спиране на кървенето при порязване. И в действителност това е много ефективен начин – сложете на мястото малко утайка от кафе. Разбира се, методът е подходящ само за малки рани.

– Против целулит и за тялото
Много хора обичат да използват утайката от кафе в сауна или вкъщи за скраб за тялото и масажиране на зоните с целулит. Използвайте утайката от прясно смляно кафе като под душа я втрийте в кожата си (бедра, ханш, корем) – с кръгови движения, за да спомогне циркулацията на кръвта. Можете да натискате и по-силно, за да проникне навътре в кожата. По този начин кожата става гладка, еластична и мекичка.

Има и по-приятна и ефективна рецепта, която можете да си приготвите сами. Смесете кафето с морска сол, добавете кокосово масло го сложете в стъклен буркан.
Пропорции: 2 чаши морска сол и ½ чаши кокосово масло са необходими за ½ чаша утайка от кафе.

Кофеин срещу целулитhttps://gotvarstvo.bg/a/kofein-sreshtu-celuluit
coffee-scrub pix 2

Домашен скраб за тяло
2 с.л. утайка от кафе, 2 с.л. морска сол, 1 с.л. масло от авокадо и 1 с.л. зехтин се смесват добре и с получената смес масажираме кожата под душа. Това е страхотен домашен скраб за тяло, който отнема мъртвите клетки, освежава кожата, прави я по-еластична и сияйна.

Маска за лице
За бляскава кожа също можем да си правим страхотна маска за лице, която включва 2 с.л. кисело мляко и 1 с.л. кафе. Нанася се на лице и шия, изчаква се 15 минути и се отмива с хладка вода.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории