Шоколадова паста
Добави към моето меню
Шоколадова паста Гигантус
За блатовете:
5 яйца
1и 1/2 ч.ч (от 200мл) захар
3 с.л олио
3 с.л вода
1 ванилия или ванилова захар
2 ч.ч брашно
За сиропиране:
прясно мляко подсладено лекичко и ароматизирано по желание
За крема между блатовете
250гр. маскарпоне
250гр. разбита на твърд сняг сладкарска сметана
1/2 ч.ч пудра захар
1 с.л течен шоколад
За шоколадовата глазура
200гр шоколадова кувертюра
100-150 мл. топла вода
За украсата от маслен крем:
2 белтъка
1ч.ч пудра захар
125 гр. краве масло
боички за оцветяване
Приготвяне на блатовете – разбиват се на твърд сняг белтъците със захарта, после се добавят жълтиците, ванилията и разбитите за да станат на “пяна” в една чашка олио и вода. Брашното се добавя накрая на части и сместа се бърка леко с дървена шпатула за да не спадне докато го усвои хубаво. Изсипва се в правоъгълната дълбока тава на фурната, която е застлана с хартия и подмазана с малко олио и се пече на 180 градуса, в предварително загрята фурна до порозовяване (около 10-15 мин.). След като се изпече обръщаме веднага тавата на кухненска кърпа и отл
епяме хартията, а след като изстине блата се нарязва на три или четири успоредни правоъгълника, които ще играят ролята на нашите блатове.
Приготвяне на крема за слепване – разбиваме сметаната на твърд сняг, разбиваме отделно и маскарпонето с пудрата захар и лъжицата течен шоколад за да стане хомогенна смес и накрая смесваме със сметаната, като нея я добавяме лъжица по лъжица при маскарпонето и плавно разбъркваме със шпатула.
Приготвяне на масления крем за украсата – на водна баня слагаме белтъците със захарта и бъркаме с телта докато се разтвори захарта и когато с два пръста претрием малко от сместта между тях да не усещаме захарта да драска по кожата ни. След това добавяме нарязаното на парчета краве масло, което е оставено на стайна температура, но да не е разтопено и разбиваме с миксера сместта до получаването на пухкав крем, който разделяме на части, оцветяваме по желание и шприцоваме за украса.
Сглобяване на тортата – блатовете сиропираме с млякото, намазваме с крема и редуваме докрая, заглаждаме хубаво с останалия ни крем отгоре и слагаме в хладилника тортата да стегне за около час. Шоколадовата кувертюра слагаме натрошена да се разтопи на водна баня и след това добавяме водата към нея за да стане по-течна и да се разнася по-лесно върху тортата. След като покрием и с нея връщаме тортата обратно в хладилника да стегне и кувертюрата и накрая украсяваме с масления крем от моето детство:) Да ви е сладко!
Рецепта и снимка Маргарита Василева