Чорба от лапад
Добави към моето меню
Чорба от лапад
Рецепта споделена от Мима Димитрова, стар и опитен кулинар, който разказва как приготвя тази пролетна супа, както я е научила от своята майка
Продукти:
500 г лапад
100 г ориз
1 ч.л. червен пипер
пресен джоджен или сушен
2-3 стръка зелен лук
1 стрък зелен чесън
Сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио
За застройката
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
По желание – натрошено сирене
Начин на приготвяне:
• Лапада се измива и нарязва на ситно. Зеленият лук и чесън също
• В тенджера се загрява олио, 2 с.л. и се добавят лапада, зелен лук и чесън (ако се приготвя с кромид лук се слага първо той). Задушават се около 2-3 мин след което се налива 500 мл гореща вода и ориза
• Ако има нужда може да се долее още вода. Ако джоджена е сух се слага да поври и той със супата
• Когато ориза се свари супата е готова. Застройва се с едно яйце и 2 с.л. кисело мляко , разбити с вилица
• Тенджерата със супата се оттегля от котлона и купата със застройката се слага близо до нея. С черпак се загребва от бульона и на много тънка струйка се налива при яйчената смес, като не спирате да бъркате непрекъснато.
• Постепенно налейте няколко черпака и бъркайте постоянно яйчено-млечната смес, докато застройката се темперира. След това изсипвате на тънка струя застройката в супата, като я бъркате непрекъснато.
• По желание поднесете топла със сирене и топла питка.