Чорба от сом
Добави към моето меню
Чорба от сом
рецепта Маргарита Димитрова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
ПИКАНТНА СОМСКА ЧОРБА ЗА ЦЕНИТЕЛИ
Рецептата е изключително подходяща за всеки сезон.
У дома тя е на почит и много от гостите ни желаят тя да е на празничните ни трапези
В нашето семейство тя стана като традиция от момента, в който съпругът ми се сприятели с негов колега, който е риболовец на сомове. Много пъти той /Венци/ е донасял от тази голяма и вкусна риба, събирали са се у дома под дивата лоза и са искали аз да им направя тази рибена чорба.
Нейното варене е цял ритуал. Събират се всичките мъже, които всъщност са колеги, защото работят на една машина, всеки принася продукти, ракия, бира… обикалят около казана и се прехласват на ароматното и ухание, а после… После тя се разделя в две тенджери, които се слагат на масата и най- възрастният от тях с шеговитото обръщение “свекъра” разлива с черпака в паничките на всеки като започва най-отдолу в гъстото на чорбата, после от бульона и накрая заблажва с част от запръжката. Започва голямото сърбане, като не забравят лютата чушка и павурчето с ракийца.
Ами то, рибното месо е много богато на витамини, мастни киселини Омега 3 и така нужните за нашия организъм олигоелементи. Всички те са толкова ценни за нашия организъм, че сърце не би ви позволило да изхвърлите главата и опашката на една такава по- голяма риба.
Ще споделя с вас изключително вкусната рибена чорба от сом, защото колкото и полезни да са другите супи, тази взема превес в своята полезност и аромат.
ЗА НЕЯ СА ВИ НУЖНИ:
главите и опашките на 2 сома, всеки от които тежи около 3-4 килограма
поне 4 литра вода
3 моркова
3 чушки
3 средно големи глави кромид лук
2 по- големи домата /пресни или от консерва/
1 ч. ч. ориз
Задължителни подправки към рибената чорба:
черен пипер
суха чубрица
сух джоджен
пресен магданоз
пресен девесил
сол на вкус
лимон или лимонена киселина/ не и оцет- от него бульонът помътнява/
По желание като добавка и само според вашите лични вкусове и предпочитания:
целина
сух босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварете главите и опашките на сома, извадете ги и ги оставете да изстинат, а след това свалете месцето от костите.
Прецедете рибения бульон през тензух, за да не останат костици в него.
Върнете го обратно на котлона и в него сложете нарязаните зеленчуци и ориза. Варете около 30 – 40 минути.
Пуснете месото от рибата.
Добавете сухите подправки и варете още 5 минути.
Отстранете от огъня и изсипете в нея 2 с. л. запържено олио с червен пипер.
Наръсете чорбата с черния пипер, магданоза и девесила. По ваша преценка сложете и другите посочени подправки.
Овкусете с още сол, ако е необходимо и задължително с лимонов сок.
Консумирайте чорбата не много гореща.
Забележка: Всички изброени задължителни подправки са характерни за рибената чорба и не пропускайте нито една от тях- те правят истинския и вкус. И ако чорбата се желира, когато изстине знайте, че сте я приготвили така, както трябва. Това е критерии, че не е рядка и водниста.
Препоръка: Сомското месо можете успешно да замените и с това на толстолоба, а количеството на продуктите можете спокойно да намалите наполовина.
Налейте си ракийка, а после и биричка и си хапнете „на корем” поне две панички от чорбата.
Тя ще ви стопли, ще ви даде енергия и важните за организма елементи.
Рецептата изпраща:
МАРГАРИТА ДИМИТРОВА