Питка пролетно ухание
Добави към моето меню
Питка “Пролетно ухание”
рецепта Маргарита Димитрова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
ПЪСТРА ПИТКА „ ПРОЛЕТНО УХАНИЕ”
Пролет е!
И в душата ми е пролетно. Пролетните празници настъпват тогава, когато на трапезата вече има такава питка.
Празник у дома е, когато има нещо омесенко с витаминозните листни зеленчуци. Питката предлагам и на гостите си, седнали на празничните трапези, и няма някой, който да не я харесва .
ПРОДУКТИ:
За тестото /моето оригинално, универсално и уникално?
500 г брашно
около 250 мл хладка вода
1 пак суха мая на д-р Йоткер
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
1 белтък
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
За плънката:
100 г крехки копривени връхчета
100 г свеж лапад
100 г замразен спанак (ако е пресен 200 г)
десетина листа киселец
може да добавите и десетина стръка зелен лук
магданоз
копър
150 г узряло сирене
3 яйца
сол на вкус
олио – за запържване и задушаване на зеленчуцит
Допълнителни продукти:
още малко магданоз и шепа олио – за потапяне на „ тичинките” и намазване на тавата
1 жълтък и малко вода /или олио/- за намазване на питата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти се замесва тесто, което се оставя да втаса около 1 час до удвояване на обема му.
През това време се приготвя плънката:
Копривата се измива, попарва се и се вари в продължение на не повече от 5 минути.
Изцежда се напълно през гевгир и върху дъска за рязане се накълцва с остър нож на ситно.
Лападът се измива и се почиства от твърдата средна жилка.
Нарязва се.
Спанакът се размразява и се изцежда много добре от водата, която пуска след процедурата. (ако е пресен се измива, почиства и нарязва/.
Киселецът също се почиства от жилките и се нарязва.
Всичко това се слага в олио и се запържва, след което се задушава, за не повече от десетина минути.
Посолява се на вкус, но нека солта да не е много, тъй като и сиренето е солено.
Готовите вече зелении се отстраняват от котлона, подправят се с магданоза и копъра и в тях се натрошава сиренето.
Добавят се и яйцата, които предварително сте сварили и нарязали на парченца.
Всичко това се разбърква добре, но се внимава да не стане на каша.
Плънката се оставя да се охлади, а през това време тестото трябва вече да е втасало.
Намесете го отново до получаване на гладка консистенция.
Отрежете 1 шепа от него, от което количество накрая ще направите малки топчета / тичинките на цветето/.
Останалото тесто оформете на топка, която трябва да разточите с точилката. Олбата трябва да е по- голяма от тавата, в която ще печете питката.
В средата на вече разточената кора изсипете плънката и я разстелете внимателно и равномерно така, че на около 7- 8 см на кората / откъм външната и част/ да няма плънка. Тази ненамазана част от кората загърнете върху самата плънка така, че да застъпите краищата в средата.
Притиснете ги с вилица, за да няма изтичане на съдържанието.
Намажете тавата обилно с олио и много енергично поставете питката в нея като я обърнете обратно, за да се скрият краищата и.
Вземете малко купа и я сложете в центъра на месеницата.
Вземете остър нож и направете 12 разреза от центъра към края на тавата, но трябва да оставите около 2 см до купата неразрязани.
Всяко отрязано парче завъртете така, че плънката да се покаже и да остане отгоре. Завъртайте листенцата в една и съща посока.
След като извършите процедурата, с помощта на купичката изрежете кръг в средата, който няма да ви е нужен в случая.
Ще получите един празен кръг, който ще трябва да попълните с малки топчета, а за целта вие вече сте оставили тесто.
Направете толкова топчета на брой, колкото прецените, но знайте, че много добър ефект ще има, ако те са наредени на „ два етажа” / едно върху друго/.
Всяко топче потапяйте в олио, в което сте сложили и размесили нарязан магданоз.
Наредете ги плътно едно до друго.
Уплътнете „тичинките” с малко сиренце и намажете цялата питка с разбит жълтък и вода/ олио/.
Докато оформите питата и … тя ще е почти втасала.
Оставете я още десетина минутки да „довтаса” и я изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за ОКОЛО 40 минути.
Извадете я и внимателно я отстранете от тавата.
Сложете я върху скара или кърпа.
Намажете я с мазнина или я напръскайте мъничко с вода, ако желаете да е още по- мека и я завийте с друга /мека /кърпа.
След около 15 минути вие ще се насладите на невероятно вкусна, пухкава и витаминозна пролетна питка с пълнеж.
Ами… дано да ви хареса и със здраве да си я хапнете!
Рецептата изпраща:
МАРГАРИТА ДИМИТРОВА