Пълнени чушки с боб
Добави към моето меню
Пълнени чушки с боб за Бъдни вечер
Традицията повелява за Бъдни вечер да се приготвят пълнени червени чушки с боб. Някои домакини в края на лятото избират хубави червени чушки и ги нижат, слагат ги на слънце да изсъхнат. Други слагат във фризера няколко пакета, като се приготвят с тях пълнени чушки, а на Бъдни вечер – постни. В магазините предлагат както готови приготвени чушки с боб, така и пакети със сушени червени чушки. Така, че ако искате може да спазите традицията и да сложите на трапезата това ястие
Продукти за 4 порции
8 броя сухи червени чушки
300 г сварен зрял боб
1 морков
1 стрък праз
1 глава лук
Щипка джоджен
2 с.л. доматено пюре
Рецепта за Пълнени чушки с боб
• Сухите чушки се попарват с вряла вода в захлупена тенджера за около 10 минути, за да се запази ароматът на зеленчуците.
• Бобът се сварява предварително, като се добавя морков, нарязан на ситно лук, джоджен, праз лук. Отцежда се боба и се смесва с доматено пюре.
• С така получената плънка от боб се пълнят чушките.
• Запичат се за 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса
.