Риба ципура на фурна
Добави към моето меню
Ципура на фурна с доматен сос
Ципурата, вече е хит и на българската трапеза, а рибното ястие е много подходящо за лятото
ципура 1кг
лук 4 -5 глави
доматен сос 2 ч.ч. или сока на 1/2 кг домати
100 гр маслини
4 -5 скилидки чесън
пипер и риган на вкус
магданоз
1 лимон
Лукът се нарязва на едро, задушава се в зехтин, овкусен със скилидки чесън. След като омекне, се прибавят нарязаните на шайби маслини, запържват се леко, налива се доматеният сос. Като поври малко, се овкусява с пресния риган, сол и пипер на вкус.
Рибата се почиства добре от люспите, съвсем леко се запържва в затоплено олио.
В плитка тавичка се нареждат на дъното шайби домати, рибата се поставя върху доматите, а отгоре се нареждат шайби лимон. Сосът се прибавя при рибата, нареждат се пера пресен лук и се пече в загрята фурна на 180 градуса С 20-25 мин.
Сервира се с тавичката, в която е печена, като отгоре се поръсва с прясно нарязан магданоз.