Последни Рецепти
Последни Статии

Мандарини

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Мандарини
Мандарините са плод, който през зимата царства на нашата трапеза, толкова са сладки, вкусни и сочни мандарините и са част от коледното настроение
Клементайн, Минеола, Танджело, Танджерийн, Темпълс са различни сортове мандарина. Използват се главно в суров вид или в плодови салати и десерти. Могат да се съчетват и в рецепти с месо.

clementine

Танжело ( мандарина и грейпфрут) – по вкус напомня портокал
Тангерин tangerine (мандарина и портокал), носи името на град Tangier, Мароко
мандарина сацума (Satsuma) – сладка мандарина без семки
каламандрин (мандарина и кумкват) – използва се за компот
Клементина (clementine), сорт мандарини, създаден през 1902 година от френския свещеник и селекционер Клеман от кръстосването на мандарина и вид портокали

Как да избираме мандарини
За да купите най-сочнитея и най-сладкик плодове, изберайте такъв, който е с ярък цвят и е тежък за размера си.

Как да съхраняваме мандарините?
Съхранявайте ги на хладно, но на стайна температура, а не в хладилника до една седмица. В хладилник можете да ги съхранявате до 2 седмици.

mandarini
Какво можем да приготвим с мандарини
Когато обелите мандарините можете да ги ядете като плод или да приготвите плодова салата. Много добре се съчетава с ябълка, банан, киви, орехи и стафиди (с и без ром :)

С мандарини можете да приготвите много ефектна украса за торти, тарталети. Можете да ги подредите свежи, да ги залеете с желатинов сироп или да ги захаросате.
Сварете гъст захарен сироп от 1 ч.ч. захар и 4 с.л. вода. Потопете мандариновите резенчета в горещия сироп, а след това ги оваляйте в кристална захар. Оставете ги да изсъхнат върху поднос. Така приготвените мандарини за чудесна украса за Коледен сладкиш.

Хранителна информация за мандарините
* С ниско съдържание на мазнини.
* С много ниско съдържание на натрий.
* Без холестерол.
* Добър източник на растителни влакна.
* С високо съдържание на витамин С.

Мандарините са познати оше от древността. Произхожда от Югоизточна Азия. Най-разпространен е в Китай, Япония и Индия. Още през 1178 година в китайски ръкопис се описват 27-те най-добри сортове портокали и мандарини. Нарекли го така, защото само богатите мандарини можели да си позволят да го слагат на своята трапеза.
Мандарините идват в Европа през 18 век. Една от версиите е, че първото мандариново дърво в Италия е донесъл неаполитанеца Мишел Тенор през 1840 година, а другата че два сорта от Кантон са донесели през 1805 година в Англия. Отначало ги отглеждали само в оранжерии, но скоро след това се появили в градините на Южна Франция и в Италия, а по късно и в други европейски страни с мек климат.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории