Последни Рецепти
Последни Статии

Торта с мандарини

Добавено в Десерти, Сладкиши

Добави към моето меню

Tорта с мандарини
рецепта за чийзкейк с мандарини
За Коледа, този светъл празник, трябва да има торта, лека плодова торта с много плодове и сметана. Така добре се съчетава след вкусната вечеря с бялото вино, приятната изненада от подаръците и споделените мигове с най-близките хора.
А защо с мандарини? защото за мен, детските спомени говорят мандарините са аромата на Коледа и оранжевия цвят така се съчетава със светлината на свещите. Затова чийзкейк с мадарини е нашата Коледна торта

12 мандарини
400 гр пудра захар
200 гр краве масло
1 лимон
3 яйца
200 гр бадеми, смлени
100 гр брашно
150 мл кисело мляко
250 гр маскарпоне (извара или крема сирене)
1/2 ч.л. бакпулвер
1 пакетче желатин

* В малка тенджерка смесете 200 гр захар и 200 мл вода и пригответе гъст захарен сироп. В този сироп сложете да се захаросат девет от мандарините, на парченца. Варете го така на тих огън около 20 мин;
* През това време пригответе тавичка за печене с диаметър 26 см и намежате леко с масло и подредете 4 от захаросаните парченца мандарини
* От останалите три мандарини изцедете на сок и прибавете в захарния сироп и го варете до сгъстяване;
* В още топлия сироп разтворете желатина и оставете да изстива;
* Сместа за блата се приготвя като останалите 150 гр захар, яйцата, мекото масло, настърганата лимонова кора разбийте на гъст крем. Прибавете и брашното, пресято с бакпулвера, киселото мляко и бадемите;
* Лъжица по лъжица разпределете върху мандарините в тавичката и сложете да се пече на 200 градуса. Пече се до готовност като се проверява по метода на сухата клечка;
* Сгъстеният захарен сироп със сока от мандарини смесете с маскарпонето, лимонов сок и 50 гр захар и разбийте на крем;
* Готовият блат залейте с приготвения крем. Украсете отгоре с останалите захаросани мандарини.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории