Глинтвайн
Добави към моето меню
Греяно вино,
или още Глинтвайн
рецепта за питие за дълги, зимни вечери. Името идва от немски – gluhende Wein — горещо, пламтящо вино
Глитвайн е напитка от червено вино с добавкана подправки и захар, може да се добавят плодове, сухи плодове, канела, карамфил, анасон, джинджифил, а също така и мед, както и кора на цитрусови плодове. В някои рецепти се използва и по-силен алкохол като ром или коняк.
Трябва да се спазват две основни правила при приготвянето на глитвайн – виното трябва да бъде добро и виното не трябва да кипва, оптимилната температура за питието е 70-80 градуса.
Също така, приготвено веднъж, греяното вино се поднася, а не се притопля след това. Винаги е по-вкусно и ароматно да се приготви нова порция греяно вино. Или може да се съхрани топло, като го налеем в термос.
Греяно вино може да се сервира във висока стъклена чаша с пръчка канела, парченце лимон …
Рецепта за зимен глинтвайн
1 л. черен чай
750 мл червено сухо вино
2-3 пръчки канела
4-5 карамфилчета
В голяма купа се смесват всички продукти и се загрява, без да завира. Съдът се оставя с капак около 45-60 мин, прецежда се и се сервира.
Може да се поднесе в голяма купа с черпак и всеки сам да си сипва.
Плодов глинтвейн
750 мл червено вино
50 мл коняк
100 гр стафиди
100 гр кафява захар
5-6 карамфилчета
2-3 пръчки канела
1 лимон
1 ябълка
В съд се смесват виното, стафидите, захарта, канелата, карамфилчетата, лимона и ябълката, нарязани на парченца. Сместа се загрява, без да завира. Долива се коняка и се разбърква. Оставя се покрито с капак за 45-60 мин и се сервира.