Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене и биологичен часовник

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

хранене и биологичен часовник
Стрелките на часовника, на нашия биологичен часовник, показват какво и кога да ядем

закуската изяж сам, обеда – раздели с приятел, а вечерята – дай на врага си. Много стара и вярна поговорка, според изследванията на диеталозите не трябва да пропускаме закуската, защото сутрин организмът отделя ензими, стимулиращи обмяната на веществата.

clock breakfast pix

В забързаното ни ежедневие ние някак не се подчиняваме ма биологичния часовник, а той определя целия ни живот.
Има връзка между стрелките на часовника и тези на кантара. И трябва да им се подчиняваме, ако искаме да се чувстваме добре, да бъдем в добра форма и здрави.

И така закуската е най-важното ядене през деня и не трябва да бъде заменяна с кафе изпито сутрин пред компютъра в офиса. Трябва да съдържа и мазнини, защото сутрин организмът отделя повече ензими, които участват в разграждането им. Каквото и да ви говорят, не вярвайте, че може да се живее без мазнини, без тях не минава изграждането на клетъчните мембрани.
Добрата закуска може да се състои от тънка филийка пълнозърнест хляб,100 гр сирене или две яйца или два тънки резена шунка. Или купичка мюсли с плодове.
Чаят или кафето да е без захар.

Протеините определят подробностите и емоциите, свързани с обяда. В средата на деня е най-подходящо да се консумират месо или риба – 250 г, с огромна салата от зеленчуци. Може да добавите порция ориз, леща или грах. И никакви мазнини – те забавят динамиката на храносмилането.

До 16 часа въглехидратите са разрешени. След обяда нивото на инсулина – хормонът, който контролира и регулира количеството на глюкозата в кръвта, достига своя пик. Това е часът на шоколада или на тортата. Те ще се превърнат директно в енергия.
Не забравяйте пресните плодове, според сезона – банан, круша, ябълка, череши, ягоди.

В края на деня организмът произвежда най-малко ензими, участващи в храносмилателния процес. Заради това той не може да изгори погълнатото по това време. Има спасение – единствено блюдо с продукти на базата на протеини с животински произход и зеленчуци, богати на фибри, минерали и витамини. Най-добрият вариант е 250 гр печена риба или 150 гр бяло пилешко месо. Зелената салата трябва да бъде подправена с малко зехтин, а задушените зеленчуци да са в ограничено количество.
Забравете хляба, сиренето и десерта.
най-важното за вечерята е да не бъде по-късно 2 часа преди лягане и да бъде лека.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized