Последни Рецепти
Последни Статии

Тофу

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Тофу
соево сирене

100 г тофу съдържа 15,7 гр белтъчини, съвсем малко мазнини, много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6.

tofu pix

Наричат тофуто още кулинарен хамелеон, защото заради неутралния си вкус лесно се превръща в каквото поискате – вкусни щишчета със зеленчуци, шницел, кюфте, пълнеж за лазаня и др.
Не съдърржа и грам животинска мазнина, което го прави идеален заместител на месото по време на пости.
За да се приготви тофу първо се приготвя соево мляко, което също е чудесен продукт за пости и задължително присъства в менюто на вегетарианците. Тофу се прави от соево мляко, извлечено от накиснати соеви зърна. След това зърната се смилат и се сваряват. Отстраняват се шлюпките, а останалата течност се сгъстява чрез прибавяне на оцет, лимонов сок, сол или калциев сулфат. Получава се нещо подобно на извара, от която се изцежда течността. Получава се блокче, което много прилича на бяло сирене.

Тофу може да се намери през цялата година в диетичните магазини и на специализираните щандове в големите магазини.

Рецепти с тофу

Рецепта за домашно приготвяне на тофу
500 г соя
2-3 с.л. лимонов сок

Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода. В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността (непрекъснато се бърка) огъня се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона.
Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля(тензух) и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд. С ръце претрийте добре за а се отцеди колкото може по-добре. Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди. След това покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо пресовайте с по-голяма тежест и запо-дълго време. Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около 1 седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории