Охлювчета
Добави към моето меню
Охлювчета
Kakaos Csiga (or makos) е нещо, което идва от Унгария – навито на охлюв маслено тесто с богата плънка от шоколад или макова плънка, произнася се като “Chi-Ga”
Kakaos Csiga (or makos) любимито ми сладко изкушение в малките кокетни унгарски фурни в които може да си изберете хляб, кифли или закуска
За тестото:
500 гр брашно
125 гр краве масло (1 пакетче)
1 пакетче мая
300 мл прясно мляко
1 яйце
4 с.л. захар
щипка сол
За шоколадова плънка:
2 с.л. краве масло
6 с.л. какао
пудра захар (на вкус)
Приготвяне:
* Маята се смесва с топлото мялко, захарта, щипка сол и няколко с.л. брашно и се оставя да шупне
* Замесва се от продуктите меко, еластично тесто, ако е необходимо се добавя още малко брашно за доомесване. Оставя се да втаса. (Може да се приготви и с бутер тесто)
* Разточва се на тънка кора, като се опитате да предадете на разточеното тесто форма на правоъгълник.
* Нанася се плунката – шоколадова или макова – равномерно и се завива на руло.
* Реже се на кръгчета дебели около 2 см
* Подреждат се в намаслена тава и се оставят за 30 минути
* Пекат се в предварително загрята дирна на 180 градуса за около 25-30 минути.
* Когато са почти говоти се изваждат от фурната и се намазват с прясно мляко и се връщат обратно във фурната да се запекат.
Bon Apetit