Макова плънка
Добави към моето меню
Макова плънка
за тази плънка първо четох по немски кулинарни сайтове – аз много харесвам да поръсвам с мак и сусам (и само толкова!) но тази плънка си заслужава да се опита. В немската, австрийската и унгарската кухня някои от сладкишите се приготвят с такава плънка. Виждала съм как в магазините купуват по цял килограм маково семе.
150 гр маково семе
1/2 ч.ч. захар
50 мл прясно мляко
1 ванилия
1 с.л. олио
1 белтък
* Маковото семе се смила с блендер
* В купа се слега смляното маково семе и се размесва с ванилията и олиото и се залива с врящото мляко.
* Захарта и белтъка се разбиват на пяна и се смесват с набъбналата макова смес.
* Когато изстине се нанася слой с желаната дебелина и се завива на руло.