Лепиня
Добави към моето меню
Лепиня -питки
повече са известни в Македония-ето моята рецепта-
1 кг брашно,
750 г топла вода,
1 суп лъж суха мая,
1 суп лъж сол,
1 чаена лъж захар
освен това още малко вода и брашно за намазване преди печене.
Разтворете маята и захарта в топла…та вода и оставете сместа 10-15 мин на топло, за да шупне. В купата за месене, сложете брашното, солта и прибавете шупналата мая. Замесете мекичко тесто. Покрийте го с прозрачно фолио го оставете отново на топло да втаса, докато удвои обема си. Измесете го и оставете да втаса още веднъж. След второто втасване го разделете на 8 еднакви части, оформете ги на топчици, подредете ги на набрашнена повърност, покрийте ги отново с фолио и ги оставете така да втасват още 15-20 минути. След това, вземайте топчетата едно по едно и ги оформяйте на плоски питки във въздуха с помощта само на пръстите на двете си ръце, като започвате от средата и отивате към края, въртейки ги през цялото време. Трябва да получите тестена питка с големина на десертна чинийка (около 16-18 см) и дебелина около1,5-2 см. Подредете разтеглените питки върху добре набрашнена повърхност, покрийте ги отново и ги оставете да втасват отново, този път за около 45-60 минути. Когато са добре втасали, загрейте фурната заедно с празната тава (или тави) в която ще ги печете, на 200 градуса по Целзий. Намазвайте всяка питка с разтвора от водата и брашното, предвидени за това и ги слагайте в нагорещената тава. Печете ги до порозовяване. След като се изпекат, ги увийте в чиста домакинска кърпа, за да омекнат.
Рецептата сподели Vania Krasteva Mihaylova
“това е на свекърва ми рецепта която е от Битола!”