Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при Констипация (запек)

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Констипация (запек) – причини и лечение
Констипацията е особено разпространено състояние. Статистиката сочи, че всеки четвърти у нас страда от запек и съпътстващите го здравни проблеми – газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени и т.н.

constipation Pix

Диетата се прилага при различни форми на запек (констипация), като атоничен, спастичен, механичен и др. в хроничния и изострен стадий на заболяването.
Предназначението на диетата е да съдейства за възстановяването на нарушената функция на червата и на другите храносмилателни органи.

Храни, които помагат при запек

Калорийната стойност на храната е във физиологични граници: белтъчини – 90 – 100 г, мазнини – 100 г, въглехидрати – 350 – 400 г.

Храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли.

Подборът на хранителните продути е в зависимост от констипацията:
– При атоничен запек (намалена перисталтика и мързеливи черва) се препоръчва храна, богата на целулоза и баластни вещества, като зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, пълнозърнест хляб, ферментирали напитки и др. В храната се включват по-големи количества мазнина и концентрирани въглехидрати.

– При спастична форма на запек се приема храна без груба целулоза и дразнещи вещества. В ежедневното меню се застъпват повече мазнини и концентрирани въглехидрати (сладка, конфитюри, мед и др.), както и фермрнтирали напитки.

Яйцата и при двата вида запек действат индивидуално.

Целесъобразно е приемането на по-големи количества течности – до 1,5 л дневно.

Сутрин на гладно се препоръчват студени – при атоничен запек – сладки напитки, пресни зеленчукови сокове (от картофи, зеле), отвара от сини сливи, кайсии, вода с мед или сладко от рози, зеленчукови и плодови салати и др.
Желателно е преди сън да се приемат леко ферментирали напитки, като боза, айран и др. При някои болни се получава добър ефект и от студено подсладено прясно мляко, от храни, подсладени със сорбит.

ПРИ АТОНИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: всички видове.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, бишкоти, жито и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, краставици, зелена салата, маруля, ряпа, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), бмя, карфиол, сини домати, репички, гъби, лук (чесън, кромид и праз), туршии, зрял фасул, леща, грах, соя.
7.Плодове
Разрешени: грозде, круши, кайсии, сини сливи, дини, череши, малини, пъпеши, фурми, смокини, къпини, грейпфрут, стафиди, портокали, мандарини, ябълки, ягоди, праскови, орехи, бадеми, фъстъци.
Забранени: мушмули, лимони, боровинки, вишни, дренки, нар.
8.Подправки
Разрешени: всички видове.
9.Напитки
Разрешени: чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.

Технология на приготвяне на храната
Ястията се приготвят чрез варене, печене във фурна, на плоча, на скара, задушаване, пържене и др.

ПРИ СПАСТИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
Забранени: пикантни сирена с остри подправки.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: месо – всички видове, риба – всички видове, птици – всички видове, субпродукти – всички видове, месни продукти – шунка, пресен салам, кренвирши, яйца.
Забранени: солени пикантни месни и рибни консерви, пастърма, саздърма, пушени меса и сухи салами.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, изделия от многолистно тесто и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой, сланина.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, обелени настъргани краставици, зелена салата, маруля, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), карфиол, зрял фасул, леща, грах, соя – пасирани.
Забранени: лук (кромид, праз и чесън), репички, ряпа, сини домати.
7.Плодове
Разрешени: сурови – обелени и настъргани ябълки, пъпеш, диня, портокали, мандарини, грейпфрут;
сокове, пюрета, и компото от круши, кайсии, праскови, дини, череши, малини, ягоди, къпини, сини сливи, грозде и др.
Забранени: мушмули, нар, лимони, боровинки, вишни, дренки.
8.Подправки
Разрешени: магданоз, чубрица, ким, доматено пюре, сладък червен пипер, канела, ванилия.
Забранени: лютив червен пипер и лютиви пиперки, хрян.
9.Напитки
Разрешени: отвара от шипки, чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.

Технология на приготвяне на храната.
Ястията се приготвят чрез варене, печене на скара, задушаване. Изключват се панираните и пържените храни, както и запържването на храните.

Приемането на храната да става 4-5 пъти дневно, като температурата и е е по възможност по-ниска.
Периодично (един път седмично или 2-3 дни последователно) да се включват в менюто плодово-зеленчулови дни.

При атонична форма на запек се приемат зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, а при спастична форма се препоръчват картофени дни, съчетани с мляко и зеленчуци с по-фина целулоза.

Той да може да бъде причина за лош дъх в устата или мирис на тялото, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата, хемороиди и рак на дебелото черво.

При тежката форма на констипация (обстипация) автоинтоксикацията на оргинизма води до натоварване на черния дроб и обмяната на веществата, както и до кожни проблеми.

Причини за констипация могат да бъдат недостатъчното приемане на фибри, дехидратацията, приемът на лекарства – диуретици и такива, съдържащи желязо, калций или алуминий.

Друга причина за запек може да бъде слабостта на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата. Бавното придвижване на изпражненията по червата може да е причинено от хипофункция на щитовидната жлеза; повишеното ниво на калция в кръвта; наранен анален сфинктер; лекарства, съдържащи кодеин, морфин и някои антидепресанти.

В повечето случаи обаче констипацията се дължи на недостатъчно фибри и течности в приетата храна. Съвременната култура на хранене, наложена от динамичния начин на живот и липсата на време за пълноценно и здравословно хранене, принужадава хората да консумират многократно обработена, консервирана и синтетична храна, т.е. с недостатъчно фибри.

Съществуват основно четири вида слабителни:

1. Минерални масла и натриев докузат – омекчават изпражненията, но не се препоръчва честото му използване, защото при вдишване минералните масла могат да увредат белия дроб. Натриевият докузат може да увеличи токсичността на други, приемани по същото време лекарства и да застраши по този начин черния дроб.

2. Препарати, съдържащи соли и въглехидрати – лактулоза, сорбитол, магнезиев сулфат, магнезиево мляко. Те извличат вода в дебелото черво и така стимулират изхождането. Не се препоръчват за редовна употреба, тъй като водят до зависимост.

3. Препарати, стимулиращи перисталтиката – бизакодил, касантранол, рициново масло, фенолфталеин, майчин лист (сена). При редовна употреба увреждат чревните стени и водят до зависимост. Действието им е придружено с газове и болки в стомаха и чревата.

4. Увеличаващи обема на изпражненията – Псилиум (Psyllium), трици, метилцелулоза. Абсорбират вода и увеличават размера на изпражненията. Те са единствените лаксативи, които са безопастни при всекидневно използване. Показателен е фактът, че понастоящем САЩ внасят и консумират приблизително 8000 метрични тона Псилиум на година, като повече от 60% от целия внос отива за фармацевтичната промишленост.

Родината на Псилиума е Индия. Действието на Псилиума се дължи най-вече на фините обвивките на семената му, богати на ценни фибри, които след намокряне увеличават обема си, подобряват перисталтиката на червата и благоприятстват тяхното изпразване. Характерно за него е не толкова бързото, колкото трайното, меко и безвредно действие. Подходящ е за дълготрайна употреба, без да нарушава чревната функция. Не води до пристрастяване и лениви черва, а напротив, чрез механизма си на действие той възстановява чревната моторика.

У нас активната съставка на Псилиума се съдържа във френският мек лаксатив “LaxaL” от серията Botanic, дозиран в целулозни капсули. В процеса на практиката си получавам само положителни отзиви за продукта, затова и продължавам да го препоръчвам. Приема се задължително с голяма чаша вода, 30 минути преди хранене.

Важно е да се знае, че действа с натрупване, така че не очаквайте ефекта след първата капсула! Основната му насоченост е към постепенно възстановяване на чревната моторика, без драстични ефекти и болки. Важен вторичен ефект е рязкото снижаване на автоинтоксикационните явления, нивото на холестерола, съдържанието на тежки метали и на други ендогенни и екзогенни токсини.

Д-р Д. Пашкулев
Специалист Вътрешни болести и диетолог.

Нередовният стомах – резултат от стрес и лош хранителен режим
Запекът е широко разпространен проблем. Средно 16% от населението в България страда от запек. Този проблем засяга в по-голяма степен жените. 20% от жените страдат от нередовен стомах. Според лекари основната причина за запек е неправилното хранене и липсата на физическа активност.
При съвременния начин на живот е трудно да формираме хранителни и физиологични навици – работим нон-стоп, лягаме късно, пътуваме много. Често ядем “на крак” и не консумираме достатъчно фибри и течности. Седенето пред телевизора, алкохолът, недостатъчно пиене на вода, преяждането с месо и мазни храни довежда до констипация (запек).
От друга страна, констипацията може да бъде предизвикана от психологически проблеми, пътуване, стрес, смяна на работното място или среда.

За запек (констипация) като здравословен проблем
Може да се говори за здравословен проблем, ако ходим по голяма нужда по-малко от 2-3 пъти в седмицата. Съществуват някои фактори, които повлияват развитието на запек. На първо място, това е неправилния начин на хранене и липса на физическо натоварване; някои здравословни състояния като операции, заболявания на вътрешните органи, раждане.
# Хормоналният дисбаланс
Изследванията сочат, че хормоналният дисбаланс също води до запек – често преди и по време на месечен цикъл и/или бременност, както и по време на менопауза. Хормонът прогестерон има свойството да намалява мускулните контракции. По този начин движението на дебелото черво се забавя от овулацията, което обяснява и защо често жените се чувстват подути преди менструация.
# Храносмилането
Храната се придвижва в стомашно-чревния тракт от движението на червата – перисталтика – ритмично свиване и отпускане на мускулите в стената на червото. По време на това “пътуване” през дългите около 9 метра черва на човека, храната се обработва физически и химически. Когато “пътуването” приключи, хранителните вещества са абсорбирани в организма. За да “пътува” нормално съдържанието на червата трябва да е достатъчно по обем и меко. Начинът на живот и консумацията на храни бедни на вода и фибри могат да доведат до втвърдяване на съдържанието на червата. Чувстваме се “издути”.

Запекът може да бъде излекуван с промяна в начина на живот и хранене.
На първо място се препоръчват храни, богати на растителни фибри, най-вече плодове и зеленчуци. Те се храносмилат лесно, защото съдържат вода и влакнини. Тези храни “напускат” организма бързо и така улесняват изхождането. Зърнените храни и черният хляб също имат високо съдържание на влакнини. Изключително важно е да се приемат и достатъчно количество течности. Редовната физическа активност е отлично “лекарство” – изразходването на повече енергия ускорява метаболизма.

Спечели награда!Ако все пак нищо не помага?
Когато промяната на двигателния и хранителен режим не успеят да се справят с проблема прибягваме до лаксативи или слабителни средства.
# Бъдете внимателни, при избор на слабително средство
Най-важното за едно слабително средство е неговата ефективност. Ако организмът привикне лесно към лекарството, дозата трябва да се увеличава постоянно. Така лекарството може да загуби своята ефективност. Важна е поносимостта и безопасността на лекарството. То не трябва да предизвиква дискомфорт и спастични болки, ако е прието в препоръчаната доза. Необходимо е да се предвиди началото на действието му. Добре е, когато едно слабително средство се приеме вечерта, ефектът да се проявява на сутринта, като по този начин се запазва естествения биологичен ритъм на човека.
Слабителните средства под формата на капки, притежават изброените предимства. Те дават възможност за индивидуално дозиране – според тежестта на проблема. Това се постига най-добре със слабителни средства под формата на капки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории