тиквени сладки
Добави към моето меню
курабийки с тиква
тиквата е дар от есента с която да приготвяме сладки нещица през зимните вечери, тези тиквени курабийки и билков чай с мед са сигурна защита в декемврийските мъгли
Често когато правя печена тиква остава поне едно парче печена тиква. Тогава приготвям тиквени сладки, които се оказват чудесен десерт или закуска сутрин
2 и 1/2ч.ч брашно
1ч.л. хлябна сода
1ч.л. бакпулвер
3-4 с.л. кисело мляко
1ч.л. канела
1 ч.ч захар
3 с.л. олио
1ч.ч пюре от тиква (пасирана печена или варена тиква)
1 яйце
Смесете брашното, хлябната сода, разтворена в киселото мляко, бакпулвера, пресят с брашното, канелата. Разбийте захарта с яйцето и добавете пасираната тиква и разбъркайте с вилица докато се получи хомогенна смес.
Прибавете постепенно сухата смес. Вземете със супена лъжица от сместа и поставете върху намеслана тавичка за печене.
Или го разпределете във формата за мъфини, получават се чудесни тиквени кексчета.
Печете около 30 мин в предварително загрята на 200 градуса.
Постни сладки с тиква
рецепта за постни тиквени сладки с мед и орехи
1ч.ч пюре от тиква (пасирана печена или варена тиква)
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
3 с.л. мед
1 бакпулвер
1 ч.л. канела
щипка джинджифил
1/2 ч.ч. орехи, нарязани на ситно
Пюрето от тиква и олиото се смесват. Брашното, бакпулвера, захарта, подправките, орехите и меда се смесват отделно.
Към тях се прибавя тиквената смес и леко се разбърква с лъжица. От тук има два начина да се изпече
1. Във формата за мъфини, като орехите се посипват върху разпределената смес за мъфини.
2. Да се изпекат като сладки, тогава се добавят 3 с.л. овесени ядки и се разбърква сместа. Пекат се в намаслена и набрашнена тава, в предварително загрята на 200 фурна.