Последни Рецепти
Последни Статии

Червените плодове

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Тайната на червените плодове
Сезонът на червените плодове продължава от април до септември. Време когато зреят
Ягоди
Череши
Вишни
Малини
Френско грозде
Немско (цариградско) грозде
Къпини
Касис
Боровинки
Дренки

вишни

И може да си хапваме и комбинираме с други продукти. Вкусни са сурови, на плодова салата, в сладкиш, чийзкейк … или когато са приготвени като сладко, сироп, ликьор – червените плодове са полезни за здравето и спомагат за запазването на фигурата, внасят в организма много минерални соли, витамини и други ценни за здравето вещества.

Можем да ги включваме в своята диета, защото са нискокалорични – 100 грама съдържат от 33 до 50 килокалории. Добре се съчетават с кисело мляко, извара и сирена. Най-калорични са черешите – в 100 грама от тях се съдържат 68 килокалории.

Те са добри атниоксиданти – съдържат много полифеноли, които предпазват от рак и от сърдечно-съдови заболявания. Червеният им цвят се дължи на пигменти, наречени антоциани, които усилват съпротивата на кръвоносните съдове и подобряват състоянието на кръвта, като така предпазват човешкия организъм от тромбоза.

френско грозде
Съдържат много витамини. По отношение на количеството витамин C първенството държи касисът. В 100 грама касис се съдържат 200 милиграма витамин С, което е почти два пъти повече от препоръчителната норма за деня.

Благодарение на червените плодове ние набавяме в организма си и витамини В и Е.

Сурови, на плодова салата или в сладкиши, червените плодове се отличават и със своето съдържание на фибри, концентрирани в малките им семенца, като количеството фибри достига 8 % при малините и касиса.

Червените плодове придават цвят на ядките или млечните продукти, които консумираме на закуска. На обяд и на вечеря, възкиселият аромат на пресните червени плодове създава друг привкус на сладкишите – торти, суфлета, кремове и т. н. В обработено състояние те са подходящи за компоти и конфитюри.

Тъй като не притежават защитна ципа или кора се консумират лесно.

Преди да ги купите обаче трябва внимателно да проверите колко са пресни.
Ако са твърди, с ярък цвят и много ароматни – са пресни.

Препоръчително е да се съхраняват в малки касетки или в поднос застлан със салфетка и подредени един до друг.
Когато ги купувате от магзина ги носете внимателно за да не се смачкат. Когато се приберете у дома ги прегледайте и отделете, ако има развалени плодове. По меките и посмачкани плодове може да използвате в десерти или смути, а по-хбавите за украса.
Измивайте ги преди консумация. Водата се отцежда през цедка.
За да ги запазите по-дълго време може да посипете с малко захар ягоди или малини и да ги държите в кутия с капак.

ягоди
по този наин ягодите могат да се съхраняват около седмица в хладилник без да се промени външния им вид

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории