Последни Рецепти
Последни Статии

Готварски тайни за риба

Добавено в Готварски техники

Добави към моето меню

Готварски тайни за риба
Сьомга, риба тон, херинга, скумрия, пъстърва … всички книги и статии по здравословно хранене ни съветват да включваме богати на омега 3 мастни киселини риби поне два пъти в седмичното си хранене.
Освен на омега-3 рибата е богата и на протеини, витамини и минерали.
Защо са толкова важни омега-3 ненаситените мазнини? При бременни жени, майки и малки деца спомагат за развитието на централната, нервна система. При възрастните хора пък се намалява т рисковете от деменция и депресия, като са полезни за сърцето и кръвообръщението.
Консервираната риба губи при преработката си, затова е хубаво да се избира прясна или дълбоко замразена риба.
Рибата и различните видове морски дарове освен полезни, са и вкусни, приготвят се бързо.

За пушената риба
запазва част от омега-3 киселините, но съдържа много сол. Ако начинът ви на хранене изключва проемането на сол или имате здравословни проблеми пушената риба не е за вас и не я включвайте в менюто си.

За замразената риба
казват, че може да бъде по-прясна и от прясната риба, защото шоковото замразяване още в морето гарантира запазване на вкусовите качества на рибата. В магазините се предлага сьомга, треска, хек, скумрия, херинга, лаврак, тон.
Когато купуваме замразена риба трябва да прочетем какво пише на етикета и да проверим, че опаковката е невредима.
Замразената риба може да се готви и замразена, а ако искаме да я размразим трябва да я оставим предварително в хладилника или да използваме специалната фунция за размразяване на микровълновата фурна. Не бива да я размразяваме във вода, защото така се губят ценни хранителни вещества.
Предимство на замразената риба е по-ниската цена, точва, че няма люспи и кости, т.е. купуваме филе, може да се готви направо замразена и винаги ни е под ръка във фризера.

Колко риба да ядем?
Толкова, колкото ни е вкусно. Диетолозите препоръчват 2-3 пъти седмично да включваме риба в нашето хранене. Това е около 500-600 гр седмично.

В рибните магазини има голямо разнообразие от прясна, замразена и готова панирана риба. Накратко това е описанието на основните видове риба. Всеки има свой вкус и предпочитания – моите са херинга, сьомга, бяла риба.

Сьомга
Чудесна риба, суха, богата на омега-3 ненаситени мазнини, сравнително скъпа. Може да се приготвя по много начини, съчетава се много добре с копър, лимон, лайм, сметанови сосове, задушени зеленчуци. Цената се компенсира от това, че ако планирате по 150 гр филе или котлет на порция, толкова и ще сервирате.

Риба тон
Известна е още, като „пържолата на морето“ Месото е почти без мазнини и се съчетава много добре със зелена салата – това е основата на салата Цезар. Както и с подправки от средизиморската и азиатската кухня, което прави много рецептите и вариантите в които ще поднесем риба тон. Ако имате да си купите замразена риба тон, най-добре е изпечета на плоча или на скара, като по средата да остане розова.
За непредвидени случаи имайте 2 кутии с риба тон, така можете да приготвите бърза вечеря или вкусна салата.

Пъстърва
Чудесна риба за печене на скара или приготвяне на пара със зеленчуци. За да не изсъхва при печенето може да се загъва с фолио или зелени листа.
В рибните магазини се предлага и сьомгава пъстърва, тя е по-едра, с розово месо и е отлична за приготвяне на кулинарни рецепти.

Скумрия
Риба, която традиционно присъства в българската кухня и рибните магазини – прясна, замразена, сушена, веяна, има и много консерви със скумрия, до рецептата за домашно приготвената салата „Ропотамо“ със скумрия.
Скумрията има ясно изразен аромат и вкусно месо, което се съчетава добре с доматен сос и с пикантни подправки.

Лаврак
Една от по-скъпите риби на пазара. В магазините се предлага както пресен, така и замразен. Има вкусно месо. Може да бъде приготвен на скара, на плоча, така и във фурната.

Бяла риба
Позната още като сулка. Има стегнато, вкусно бяло месо с малки кости. Идеална е за паниране и печене на фурна със зеленчуци.

Шаран
Шаранът е символ на Никулден. За съжаление една от най-грозните картини, които може да се види на пазара е извадения от водата още мятащ се шаран. Като се има предвид, че той е дънна риба, наричана още „прасето на водоемите“ и това, че е по-мазен като риба привържениците на здравословното хранене го изключват в храненото си. От друга страна рибник с шаран, орехи и много лук е деликатес, както и пържения шаран.

Хек
Когато влезете в рибния магазин и кажете филе от бяла риба могат да ви дадат филе от сулка (бяла риба), хек, мерлуза, хоки, гранадир и т.н. Общото е, че имат сухо бяло месо, почти без кости, което е много подходящо за паниране.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории