Скумрия на грил с пикантен сос
Добави към моето меню
Скумрия на грил с пикантен сос
рецепта със скумрия, риба, която трдиционно присъства в българската кухня, този път приготвена на скара с пикантен соев сос и поръсена със сусам – различно и вкусно
4 скумрии
4 с.л. тъмен соев сос
1 с.л. сусам
1 с.л. олио
1 ч.л. мед
щипка джинджифил
смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. настъргана лимонова кора
за гарнитура:
листа зелена салата
задушени моркови, броколи и карфиол
лимон
Почистете скумрията, като отстраните хрилете и почистете добре (вкл. и тъмната линия до гръбнака);
В купа смесете соевия сос, сусама, олиото и меда и разбъркайте. Добавете джинджифила, черния пипер и лимоновата кора;
С остър нож направете нарези по рибата и намажете рибата със соса. В нарезите поставете лимонова кора;
Поставете скарата в тавата за печене и налейте около 200 мл вода и я сложете да се загрее във фурната. След което подредете скумриите върху скарата;
Пекат се около 8-10 мин от всяка страна, рибата е готова, когато кожата попрегори и стане лъскава;
Изпечената върху грил скумрия се поднася върху листа от зелена салата с гарнитура от задушени на пара моркови, карфиол и броколи.
Този сос е много подходящ и за изпечена на грил-тиган филета от херинга.